ua en ru

RWE не збирається відмовлятися від практики реекспорту російського газу в Україну

Німецька компанія RWE не збирається відмовлятися від практики реекспорту російського газу в Україну. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Вони бачать можливість розвивати український напрямок, оскільки в Європі є вільний газ не тільки з Росії, але і з Катару та Норвегії, який можна реекспортувати. А наш ринок і за ціною, і за обсягом споживання вельми привабливий для RWE. Тим більше що наша ціна стабільно висока і не має сезонних знижень влітку, як у країнах ЄС", - повідомив директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Водночас, RWE грає ключову роль у стратегії Києва щодо зниження залежності від російського газу. У листопаді 2012 р. компанія стала продавати Україні російський газ, який отримувала по українській газотранспортній системі. Поставки здійснюються з Польщі та Угорщини за ціною 390 дол. за тис. куб. м. Російський газ для України коштує 430 дол. за тис. куб. м. У середині травня розпочався тестовий реекспорт газу зі Словаччини.

Нагадаємо, 7 червня 2013 г. стало відомо, що німецькій компанії RWE і російському "Газпрому" не вдалося домовитися про перегляд ціни на газ, тому суперечка між компаніями тепер має вирішуватися в арбітражному суді Відня. Відзначимо, однією з умов зниження ціни на газ для RWE "Газпром" називав відмову від реекспорту газу в Україну.

Читайте також: Німецька RWE вимагає у "Газпрому" компенсацію за відмову від зниження цін на газ