ua en ru

Росія має намір модернізувати літаки "Антонова" без узгодження з українською стороною

Президент Росії Володимир Путін дав спеціальне доручення розглянути питання самостійної модернізації літаків "Антонова" без узгодження з розробником і прийняти рішення до 1 серпня 2013 р. Про це в статті тижневику "Дзеркало тижня. Україна" пише директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

"Справа в тому, що в Росії розвинулася нав'язлива ідея отримати документацію та рівні інтелектуальні права на спільні з Україною авіаційні проекти. Наприклад, нещодавно ДП "Антонов", йдучи назустріч цій наполегливій ідеї, дало такі права на модернізацію вантажних люків на літак Ан-140. Також рівні інтелектуальні права російської сторони зафіксовані і на Ан-70. Але як далеко тягнутиметься ця ідея, і який удар можна очікувати, якщо вже в даний час в Росії гуляє намір самостійно зайнятися продовженням ресурсу, технічним обслуговуванням і модернізацією всіх літаків "Антонова", виробляються і літаючих в РФ. А це Ан-140, Ан-148, Ан-158, Ан-124 і застарівають - Ан-24 і Ан-26", - пише Бадрак.

Більше того, вказує Бадрак, якщо таке завдання буде пролобійована на самому верху, слідом за впливом на авіапромисловість України може послідувати реалізація наміру "перекуповування" інженерних кадрів.

"Звичайно, одна з цілей режисерів цієї літакової містерії -"поставити на коліна" фірму "Антонова", хоча б шляхом відсікання від контролю власних проектів та різкого зниження рівня кооперації з Україною. Для реалізації більш глобальної мети в РФ очікується зміна законодавства з метою надання прав генеральним конструкторам здійснювати роботи, в тому числі в сфері модернізації та конструкторського супроводу літаків іноземного виробництва", - пише Бадрак.

Читайте також: "Антонов" сертифікував літак Ан-148-100ЕМ для МНС Росії