ua en ru

Роберто Азеведо офіційно очолив СОТ

Постійний представник Бразилії при СОТ та інших міжнародних економічних організаціях Роберто Азеведо офіційно очолив Світову організацію торгівлі (СОТ). Він змінив на цій посаді француза Паскаля Ламі, мандат якого закінчився 31 серпня 2013 р.

Постійний представник Бразилії при СОТ та інших міжнародних економічних організаціях Роберто Азеведо офіційно очолив Світову організацію торгівлі (СОТ). Він змінив на цій посаді француза Паскаля Ламі, мандат якого закінчився 31 серпня 2013 р., повідомляє прес-служба СОТ.

У виступі з нагоди вступу на посаду Азеведо зазначив, що "СОТ і система багатосторонньої торговельної знаходяться на важливому перехресті. Той вибір, який мають зробити 159 членів СОТ в найближчі місяці, буде визначити шлях, який ми пройдемо разом в цілях зміцнення та підтримки багатосторонньої торговельної системи ".

Азеведо був офіційно затверджений на посаду генерального директора СОТ 14 травня 2013 р.

Генеральна рада проведе спеціальне засідання 9 вересня 2013 р., щоб привітати нового гендиректора і вислухати його інавгураційну промову.

При цьому перша міжнародна поява Азеведо буде на саміті G-20 в Санкт-Петербурзі 5-7 вересня 2013 р.

За словами нового гендиректора СОТ, 9-а Міністерська конференція СОТ, яка відбудеться на Балі 3-6 грудня 2013 р., є ключовим пріоритетом. Саме в разі її успішного проведення будуть вироблені необхідні механізми для підтримки світової економіки і СОТ.55-річний Роберто Азеведо займатиме посаду генерального директора СОТ протягом чотирьох років. Роберто Азеведо - південноамериканський кар'єрний дипломат, посол Бразилії при СОТ із 2008 р.

Азеведо більше 20 років займається економічними питаннями в МЗС Бразилії. Під його керівництвом найбільша країна Південної Америки почала масштабні торгові суперечки зі США і Євросоюзом. Він вважає одним з найважливіших завдань СОТ завершення Дохійського раунду. За його словами, торгівля не може бути самоціллю, а повинна "здійснюватися таким чином, щоб покращити життя сімей у реальному світі".

СОТ, створена для лібералізації міжнародної торгівлі і регулювання торгово-політичних відносин держав-членів, є правонаступницею Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, яка діяла з 1947 р. Організація регулює 97% світової торгівлі.

Всесвітня торгова організація почала функціонувати 1 січня 1995 р. Це єдиний міжнародний орган, що здійснює наглядові функції в області світової торгівлі. Україна офіційно вступила до СОТ 16 травня 2008 р. Київ став 152-м членом організації. На даний момент СОТ нараховує 159 країн.