ua en ru

РФ поки не готова до проникнення європейських товарів на свій ринок, - Путін

Президент РФ Володимир Путін вважає, що Росія поки не готова до безконтрольного проникнення європейських товарів на свою територію, яка неминуче станеться, якщо Україна підпише угоду про вільну торгівлю з Євросоюзом. На його думку, це несе в собі занадто великі ризики для російської економіки і здатне вбити цілі галузі.

На прес-конференції в італійському Трієсті за підсумками переговорів з прем'єр-міністром Італії Енріко Леттой Путін знову був змушений коментувати рішення Києва відкласти підписання договору про асоціацію з ЄС. Путін нагадав, що між РФ і Україною діє режим вільної торгівлі, а значить, митні збори за ключовими групами товарів обнулені. При цьому при асоціації з ЄС Україна повинна буде в стислі терміни практично обнулити мита щодо європейських товарів, а значить, вони при збереженні зони вільної торгівлі між РФ і Україною можуть транзитом опинитися в РФ. "Це представляє для нашої економіки велику загрозу", - підкреслив Путін.

Путін також зазначив, що Росія 17 років вела переговори про умови приєднання Росії до Всесвітньої торгової організації і добилася певних прийнятних рішень. Тепер Росія веде переговори безпосередньо з ЄС про укладення нової базової угоди. "І тут у нас ще багато неузгоджених позицій. Ось так відчинити свої ворота перед європейськими товарами ми поки не готові", - підкреслив Президент РФ.