ua en ru

Вірменія має намір вступити до Митного союзу, - Саргсян

Президент Республіки Вірменія Серж Саргсян заявив про рішення країни вступити до Митного союзу і вжити в цих цілях необхідні практичні кроки, а в подальшому - брати участь у формуванні Євразійського економічного союзу.

Президент Республіки Вірменія Серж Саргсян (на фото ліворуч) заявив про рішення країни вступити до Митного союзу (МС) і вжити в цих цілях необхідні практичні кроки, а в подальшому - брати участь у формуванні Євразійського економічного союзу. Таку заяву Саргсян зробив у ході зустрічі із Президентом Росії Володимиром Путіним (праворуч) у підмосковній резиденції Ново-Огарьово, повідомляє прес-служба Кремля.

Путін підтримав таке рішення Вірменії і висловив готовність російської сторони всіляко сприяти цьому процесу, наголошується в повідомленні.

У ньому також йдеться, що в ході сьогоднішніх переговорів Путін і Саргсян обговорили стан і перспективи двостороннього союзницького партнерства, питання зовнішньополітичної взаємодії. Президенти підтвердили націленість Росії та Вірменії на подальший розвиток процесів економічної інтеграції на євразійському просторі.

Вірменія має намір вступити до Митного союзу, - Саргсян

Як відомо, питання розширення МС має особливе значення на порядку денному Кремля. Москва продовжує активно запрошувати до участі в МС Україну, яка, втім, бачить себе в МС лише у статусі спостерігача та пропонує формулу 3+1. При цьому, у відповідь на євроінтеграційні кроки Києва, Росія, наприклад, пішла на посилення митних процедур по відношенню до України.

Як заявляв напередодні Президент Віктор Янукович, Україна має шукати шляхи подальшої співпраці з МС, проте рішення про вступ до ЄС чи МС буде прийматися на референдумі.

Митний союз у рамках Євразійського економічного співтовариства - форма торговельно-економічної інтеграції Білорусі, Казахстану і Росії, яка передбачає єдину митну територію, в межах якої у взаємній торгівлі товарами не застосовуються митні мита та обмеження економічного характеру, за винятком спеціальних захисних, антидемпінгових і компенсаційних заходів. При цьому країни-учасники МС застосовують єдиний митний тариф та інші єдині заходи регулювання торгівлі товарами із третіми країнами.

Єдину митну територію МС становлять території Білорусі, Казахстану та Росії, а також штучні острови, установки, споруди та інші об'єкти, що знаходяться за межами територій держав-членів Митного союзу і щодо яких держави- ​члени МС мають виняткову юрисдикцію.

Росія від створення МС може отримати прибуток у розмірі близько 400 млрд дол., а Білорусь і Казахстан - по 16 млрд дол. до 2015 р. Повне використання потенціалу Митного союзу може привести до скорочення термінів перевезення вантажів з Китаю до Європи приблизно в 4 рази. За розрахунками вчених Інституту народногосподарського прогнозування РАН, створення МС Білорусі, Казахстану і РФ дозволить стимулювати економічний розвиток і може дати додатково до 15% зростання ВВП країн-учасниць до 2015 р.

Зазначимо, що товарообіг між Росією і Вірменією у 2012 р. склав близько 1 млрд дол. Тоді як між РФ і Білорусією він становив 45 млрд дол., а між Росією і Казахстаном - близько 24 млрд дол.

Митний союз розпочав роботу у 2010 р. Спочатку до нього увійшли Росія, Білорусь і Казахстан. Згодом про намір стати його учасниками заявляли також Киргизія і Таджикистан.