ua en ru

Уряд України дав інвесторам дуже хороший сигнал поліпшенням позицій в рейтингу Doing Business, - експерт

Системна робота уряду з проведення економічних реформ дозволила Україні за рік суттєво поліпшити свої позиції в рейтингу Doing Business. Про це повідомив виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи зліт країни в рейтингу на 28 сходинок у порівнянні з результатами минулого року.

"Як нам вдалося так швидко піднятися в цьому рейтингу? Вперше за новітню економічну історію український уряд працював відразу за кількома напрямами, не роблячи якихось поодиноких ударів, як це було раніше - окремі кроки, пов'язані з дерегуляцією, окремі з податковою системою і так далі. А працювали по цілій масі напрямків, що дало такий колосальний ефект. Крім того, в уряду було чітке бачення "вузьких місць", які негативно впливали на наші позиції у Doing Business. Якщо вдасться зберегти взятий темп, то країна реально може увійти у першу сотню рейтингу вже в наступному році", - сказав Устенко.

Також експерт відзначив, що злагоджена системна робота уряду щодо проведення реформ, необхідних для поліпшення бізнес-клімату, також дає позитивні сигнали інвесторам і покращує інвестиційний імідж країни.

"Такий злет у рейтингу Doing Business дає сигнал інвесторам, що дані урядом рік тому обіцянки виконуються, хоча тоді дехто не сприйняв їх серйозно. Зараз інвесторам продемонстрували, що виконання даних обіцянок це факт. Більше того, інвестор дивиться не тільки на місце в рейтингу, а дивиться - як швидко змінюється країна. В даному випадку Україна виглядає краще, ніж всі інші країни-учасниці рейтингу. Це дає країні додаткові переваги в очах інвесторів", - упевнений виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера.

У той же час експерт зазначив, що покращення позицій в майбутньому можливо за рахунок проведення низки заходів по тих напрямках, де не було відзначено значних успіхів, зокрема це питання захисту інвесторів, податкова політика і ряд інших параметрів, де є серйозний потенціал реформування для поліпшення оцінок бізнес-клімату.