ua en ru

Уряд пропонує зменшити кількість об'єктів, що не підлягають приватизації, на 935 - до 543

Кабінет міністрів України пропонує зменшити кількість об'єктів, що не підлягають приватизації, на 935 - до 543.

Кабінет міністрів України пропонує зменшити кількість об'єктів, що не підлягають приватизації, на 935 - до 543. Про це повідомили в прес-службі Кабміну.

У зв'язку з цим, у Раді зареєстрований законопроект №4541а про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Документ спрямований на створення умов для оптимізації структури державного сектору економіки та посилення контролю держави за збереженням і використанням майна.

"Чинна редакція закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" від 7 липня 1999 року містить 1478 об'єктів, що не підлягають приватизації. Законопроектом передбачено зменшити їх кількість майже на дві третини - заборонити приватизацію тільки 543 об'єктів", - наголошується в повідомленні.

В разі прийняття вищезгаданого закону буде знято заборону на приватизацію підприємств лікеро-горілчаної, спиртової, енергетичної та вугільної галузей, підприємств машинобудування, авіаційної промисловості.

При цьому законопроектом передбачено механізм посилення контролю держави за збереженням і використанням майна підприємств, що мають загальнодержавне значення і не підлягаючих приватизації. Так, пропонується затвердити перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (250 об'єктів), і перелік акціонерних товариств, державні пакети акцій яких не підлягають приватизації (19 об'єктів).

Крім цього, передбачається новий підхід до залучення інвесторів у стратегічні підприємства. Зокрема, пропонується затвердити перелік об'єктів права державної власності, державні контрольні пакети акцій яких у розмірі 60% не підлягають приватизації, а решта приватизуються за рішенням Кабміну та РНБО України.

Також законопроектом встановлюється заборона на приватизацію об'єктів права державної власності, розташованих на окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, до якого включається 271 об'єкт.