ua en ru

Майже на 500 вітчизняних підприємствах діють системи контролю якості і безпеки продукції

Українські підприємства харчової промисловості посилюють контроль над якістю і безпекою продукції. Зокрема, значно зросла кількість підприємств, на яких діє система управління безпечністю харчових продуктів НАССР, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«На сьогодні вітчизняний споживач віддає перевагу продуктам харчування від українського виробника. І дуже важливим залишається питання контролю над якістю і безпекою вітчизняних продуктів на виробництві. Крім того, країни-імпортери української продукції харчової та переробної промисловості мають також високі вимоги до якості. Тому протягом останніх років вже 488 підприємств запровадили системи контролю за безпекою та якістю продукції, а на 98 підприємствах розпочато роботу по їх впровадженню», - зазначив Микола Присяжнюк.

Міністр сказав, що в 2012 р. кількість підприємств, що впровадили системи контролю якості та безпеки продукції, збільшилася на 14%. Зокрема, значно зросла частка підприємств, на яких впроваджена система управління безпечністю харчових продуктів НАССР, - на 32%. «Система безпеки харчової продукції НАССР всесвітньо визнана як одна з найефективніших. І основні торгові партнери України - країни СНД і країни Європи - воліють працювати з тими підприємствами, на яких впроваджена НАССР. На сьогодні НАССР діє на 169 вітчизняних підприємствах. Крім того, вона введена на 19 і в стадії розробки на 55 підприємствах», - додав Присяжнюк.

Система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point - система аналізу ризиків та контролю критичних точок) діє сьогодні на більшості провідних українських підприємств молочної, масложирової, кондитерської, алкогольної промисловості.