ua en ru

Обсяг виручки від експорту українських сільгосп товарів в ЄС в 2014 р. може збільшитися на 8,3-14,3%, - УКАБ

Обсяг виручки від експорту українських сільськогосподарських товарів в Європейський союз до 2014 р. може збільшитися на 14,3%.

Обсяг виручки від експорту українських сільськогосподарських товарів в Європейський союз до 2014 р. може збільшитися на 14,3%. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"За оцінками асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", виручка від експорту українських сільськогосподарських товарів у 2014 році може збільшитися на 8,3-14,3% порівняно з 2013 роком, і у валютному еквіваленті складе близько 4,8-5,1 млрд дол. США. Основною причиною такого збільшення є надання Україні односторонніх торгових преференцій та підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом", - йдеться в повідомленні.

За розрахунками УКАБ, в результаті підписання економічної частини УА з ЄС українські експортери зможуть заощадити на сплаті мит до 140 млн євро. Іншими позитивними наслідками такого кроку в довгостроковій перспективі стане поліпшення інвестиційного клімату і залучення європейського фінансування, підвищення якості та безпеки української продукції, впровадження європейського законодавства як шлях до формування прозорого ринку тощо.

В УКАБ також відзначають можливе збільшення на українському ринку частки імпортної продукції. Хоча експерти підкреслюють, що через девальвацію гривні напливу дешевого імпорту не очікується. Тим часом виробники вина і лікеро-горілчаних виробів будуть змушені змінювати назви продукції з-за заборони використання географічних назв ЄС.

"Ближче всього зараз до виходу на ринки ЄС виробники яєць, а також кілька молочних заводів в Україні, які перебувають на фінальній стадії підготовки. Щодо м'яса, то експорт курятини розпочався в минулому році, тож цього року українські виробники заповнять квоту на постачання цього продукту в ЄС (36 тис. тонн). Щодо свинини і яловичини ситуація складніша, адже ці групи не експортуються зараз і враховуючи час, необхідний для підготовки експорту в ЄС, яке було витрачено птахівниками, вихід на європейський ринок цього м'яса може тривати рік і більше", - розповіли в асоціації.