ua en ru

НКРЗІ схвалила законопроект, що дозволяє їй регулювати їхні тарифи великих гравців на всіх телеком-ринках

Вчора Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ,) схвалила законопроект "Про визначення та аналіз ринків послуг галузі електронних комунікацій", що дозволяє їй визначати гравців з істотною ринковою часткою на всіх телеком-ринках і регулювати їхні тарифи. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Ми переймаємо досвід Антимонопольного комітету, який досить сильно дробить ринки. На певній вулиці в конкретному населеному пункті у вас є вибір між кількома провайдерами, і наше завдання зобов'язати їх не завищувати ціни", - заявив раніше глава НКРЗІ Петро Яцук.

Так, вчора НКРЗІ направила законопроект на погодження до Мінекономрозвитку і Антимонопольний комітет (АМКУ), після чого він буде переданий в Кабмін, а потім до Верховної Ради. В АМКУ вже заявляли, що підтримують ініціативу комісії - торік комітет і сам намагався боротися з нібито завищеними тарифами "Київстару" і МТС на послуги мобільного зв'язку.

У разі його прийняття НКРЗІ отримає право аналізувати конкурентне середовище на роздрібних ринках телекомунікаційних послуг, наприклад мобільного зв'язку або інтернет-доступу, і визначати на них гравців з істотною ринковою часткою (SMP). На таких операторів може бути накладено цілий комплекс регуляторних зобов'язань: розрахунок собівартості з окремо взятих видів послуг, заборону на встановлення економічно необґрунтованих цін та узгодження з комісією всіх нових тарифних планів.

У НКРЗІ не коментують, до яких саме ринків буде застосовано регулювання, посилаючись на те, що аналіз можна буде провести тільки після прийняття закону. Проте в документі наголошується, що визнати ринок неконкурентним комісія зможе у разі наявності на ньому високих бар'єрів для входу нових гравців, наявності операторів з істотною ринковою перевагою (SMP-компанії) або падіння самого ринку. Таким чином, неконкурентним може бути визнаний, щонайменше, ринок мобільного зв'язку - бар'єром на ньому є висока вартість ліцензій, а ринкові частки двох найбільших гравців - "Київстару" і МТС - перевищують 30%. Крім того, неконкурентним може бути визнаний ринок інтернет-доступу.

У свою чергу оператори останні півроку намагалися переконати регулятор зняти законопроект з розгляду. Однак, як вважає член правління Інтернет асоціації України Юрій Петухов, жодних суттєвих змін з моменту первісної публікації в законопроект внесено не було,

"У комісії нам дали зрозуміти, що їх намір ввести держрегулювання на роздрібних ринках непохитне", - говорить Леонід Ошеров, глава ради асоціації "Телас".

Водночас, за словами Пєтухова, заблокувати документ може Мінекономрозвитку - там вважають, що його норми суперечать політиці дерегуляції, проголошеної Президентом. Отримати коментар від Мінекономрозвитку вчора не вдалося, але в прес-службі НКРЗІ підтвердили факт розбіжностей з міністерством. Згідно з протоколом узгодження пропозицій до документа, раніше Мінекономрозвитку подало до законопроекту велику кількість зауважень, більшість з яких були не враховані або враховані частково.

Читайте також: НКРЗІ вимагає від операторів регулярно повідомляти про всі зміни в тарифах