ua en ru

Moody's прогнозує падіння ВВП України на 7,5% в 2014 р. і ще на 6% в 2015 р

Moody's прогнозує падіння ВВП України на 7,5% в 2014 р. і ще на 6% в 2015 р

Міжнародне рейтингове агентство Moody's очікує, що ВВП України скоротиться на 7,5% в 2014 р. і ще на 6% в 2015 р. Про це йдеться в повідомленні прес-служби агентства.

"Moody's очікує, що економіка України скоротиться на 7,5% в 2014 р. і ще на 6% в 2015 р., хоча останнє поки є високою мірою невизначеним і залежить від того, чи буде вирішене криза", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що результат по 2014 р. зобов'язаний знецінення гривні на понад 50%, що викликало зростання інфляції більш ніж на 20% за станом на початок грудня. Moody's очікує, що дефіцит бюджету буде дорівнює близько 5% ВВП в 2014 р.

Крім того, в Moody's вважають, що "політична турбулентність і тендітні зовнішні фінанси" завадять здібності України покрити всі свої борги в найближчі роки. Рейтингове агентство зазначає, що існує висока ймовірність реструктуризації українських облігацій в наступному році.

На думку аналітиків Moody's, ризик дефолту в Україні зростає, так як уряд стикається приблизно з 28 млрд дол. зовнішнього боргу, який потрібно погасити в наступному році, а нового кредиту від МВФ, ЄС та інших офіційних кредиторів, швидше за все, буде недостатньо для покриття цих платежів. Наголошується, що НАК "Нафтогаз" як і раніше має потребу в додатковому фінансуванні.

Агентство очікує, що для задоволення цих потреб уряд буде шукати інші джерела фінансування, в тому числі через приватизацію державних активів в найближчому майбутньому. Швидше за все, приватизація торкнеться енергетичний сектор.

Крім того, боргове навантаження України продовжує зростати. Moody's оцінює, що 50% знецінення валюти призведе до збільшення боргу країни до 76% в 2014 р. і 79% в 2015 р., враховуючи, що близько половини державного боргу номіновано в іноземній валюті.

В залежності від вартості та обсягів імпорту газу і гнучкість "Газпрому", з урахуванням оплати заборгованості за раніше поставлений газ, Україні в наступному році буде необхідно взяти кредит у, як мінімум, ще 15-20 млрд дол. крім того, що передбачено існуючими програмами. При цьому Moody's передбачає, що російський уряд не буде вимагати для дострокового погашення євробондів на 3 млрд дол., які повинні бути виплачені в грудні 2015 р.

Крім того, аналітики вважають, що високі процентні ставки і політична нестабільність є стримування як вітчизняних, так і іноземних інвестицій, у той час як дуже слабкий стан банківської системи стримує економічну активність.

Нагадаємо, за даними рейтингового агентства Moody's, Україну в 2015 р. може чекати дефолт за невиконання зобов'язань за викупленим Росією в грудні 2013 р. українськими євробондами загальною вартістю 3 млрд дол.

Колишній міністр фінансів України Олександр Шлапак заявляв, що Україна до кінця 2014 р. виплатить 8 млрд дол. за борговими зобов'язаннями.

У грудні S&P знизило рейтинг України в інвалюті до CCC-.