ua en ru

Міноборони не готове раціонально використати надані кошти, - комісія

У звіті тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань перевірки використання коштів, перерахованих громадянами України на підтримку ЗСУ, та видатків державного бюджету, спрямованих на потреби ЗСУ та інших військових формувань вказується неготовність Міністерства оборони раціонально і своєчасно використовувати дані кошти. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Півтора відсотка: зайвий і безконтрольний податок на війну".

Відзначається, що під час зазначеної перевірки було встановлено, що в 2014 р. на потреби всіх силових структур та інших державних органів, залучених до проведення АТО, з бюджету було виділено 40,5 млрд грн (загальний фонд), 18,3 млрд грн (резервний фонд), 5 млрд грн (спеціальний фонд).

Згідно інформації, яка була надана департаментом фінансів Міноборони перевіряючим, за 9 місяців 2014 р. з 27 млрд грн міністерство отримало майже 65% належних коштів, тобто - 17,5 млрд грн. Використано з цих коштів тільки - 12,1 млрд грн, що становить близько 45% із запланованих витрат.

У той же час, за даними Держказначейства, використано лише 62% благодійних внесків, які надійшли на рахунки Міноборони, адміністрації Державної прикордонної служби і Національної гвардії.

Автор статті нагадує, що однією зі статей витрат, що отримала найбільше розширення в держбюджеті-2015, є "Розвиток озброєння та військової техніки ЗСУ", яка з 0,5 млрд грн (2014 р.) була збільшена до 5,2 млрд грн. Однак, згідно з розміщеною на офіційному сайті Міноборони інформації про виконання видатків на реалізацію державних цільових програм за 2013 рік, із запланованих 0,5 млрд грн (як і в 2014 р.) використано лише 0,2 млрд грн. "А це - невиконання програми на 60%", - підкреслюється в матеріалі.

Також ТСК прийшла до висновку, що однією з ключових причин несвоєчасного забезпечення потреб української армії та неефективного використання державних коштів при здійсненні держзакупівель в силових структурах є некомпетентність, бюрократія, безпідставне зволікання і саботаж окремих чиновників.

Нагадаємо, в кінці 2014 р. прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що держбюджет України отримав близько 1,9 млрд грн від військового збору.

Військовий збір запроваджено з 3 серпня 2014 р., ставка якого становить 1,5% від об'єкта оподаткування.