ua en ru

Минэнергоугля: ЄБРР не буде кредитувати модернізацію газопроводу Уренгой - Ужгород до реформи "Нафтогазу"

Модернізація газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород припинена до реформи "Нафтогазу України". Таку заяву зробив заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Володимир Макуха, відповідаючи на питання депутатів у парламенті з приводу урядового проекту закону про реформування нафтогазового сектора.

"У нас фактично призупинилася реалізація першого пілотного проекту по модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, який реалізується за участю ЄБРР (Європейський банк реконструкції і розвитку)", - сказав він. Заступник міністра послався на листи банку, в яких йдеться про неможливість фінансування проекту до реформ в нафтогазовому комплексі. "Основна мета прийняття цього закону полягає у приведенні українського енергетичного законодавства у відповідність з європейським", - додав він.

Макуха відзначив, що сьогодні "Нафтогаз України" навіть не може позбутися непрофільних активів. За його словами, уряд згідно на прийняття альтернативного закону депутатів, який дозволяє реорганізацію газо- і нафтотранспортних підприємств, але забороняє їх приватизацію.
У липні 2011 р. Україна приступила до модернізації магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород. Проект розрахований на 9 років, його першу чергу - на 3 роки. Обсяг інвестицій на першу чергу реконструкції перевищує 538 млн дол., з яких 230 млн дол. - власні кошти "Нафтогазу України", 308 млн - кредити.

ЄБРР і Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) в даний момент працюють над підготовкою кредитної угоди на суму 308 млн дол., кошти від якого будуть спрямовані на фінансування низки невідкладних ремонтних заходів на газопроводі. Проведення цих термінових ремонтних робіт необхідно для безпечного і невпинного транзиту газу в Європу. Кредит може бути виділено до кінця 2012 р. за умови, що українська влада зробить реальні кроки щодо здійснення узгоджених реформ.