ua en ru

Мінекономрозвитку затвердило рекомендації щодо розрахунку рівня економічної безпеки України

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України наказом №1277 від 29 жовтня затвердило методичні рекомендації щодо розрахунку рівня економічної безпеки України. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Методичні рекомендації були розроблені міністерством спільно з Науково-дослідним економічним інститутом Мінекономрозвитку з метою визначення рівня економічної безпеки України як однієї з основних складових національної безпеки держави і визначає перелік основних індикаторів стану економічної безпеки країни, їх порогові значення.

"Мінекономрозвитку приділяє значну увагу проблемі вдосконалення методичних підходів до оцінки рівня та моніторингу загроз економічному розвитку України в умовах динамічності економічних процесів. Результати моніторингу стануть основою для прийняття рішень щодо своєчасного реагування на сучасні виклики та загрози", - зазначив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

Методичні рекомендації базуються на комплексному аналізі індикаторів економічної безпеки з виявленням потенційно можливих загроз і застосовуються Мінекономрозвитку для інтегральної оцінки рівня економічної безпеки по економіці в цілому та за окремими сферами діяльності. Зокрема, документом визначається алгоритм розрахунку інтегрального індексу економічної безпеки - складається з 9 середньозважених субіндексів - складових економічної безпеки, серед яких: макроекономічна, фінансова, зовнішньоекономічна, енергетична, виробнича і т.д.

Методичні рекомендації можуть використовуватися державними органами виконавчої влади, науковими установами та громадянами як для здійснення кількісної оцінки рівня економічної безпеки України, так і для визначення потенційних загроз у розвитку національної економіки.