ua en ru

Міллер допускає переговори з Україною щодо ціни на газ у разі початку погашення боргу

Голова правління російського газового оператора "Газпром" Олексій Міллер заявляє, що початок погашення українською стороною боргу за російський газ відкриє "вікно переговорів за контрактною ціною".

Голова правління російського газового оператора "Газпром" Олексій Міллер заявляє, що початок погашення українською стороною боргу за російський газ відкриє "вікно переговорів за контрактною ціною". Про це Міллер повідомив каналу "Росія 24".

"Україна повинна, відповідно до заздалегідь виставленого рахунку, оплатити повністю поставки газу за червень. Термін оплати - 2 червня включно, і відповідно, якщо Україна не заплатить за рахунками червня, з 10 годин ранку 3 червня, на Україну буде поставлятися газу стільки, скільки газу Україна купила. Але все-таки тут треба ще раз підкреслити, що ми будемо діяти відповідно до контракту, хоча, без сумніву, початок погашення Україною боргу за наш газ відкриває вікно переговорів. І в тому числі, мова йшла про те, що ми тоді зможемо приступити до обговорення питання за ціною", - заявив Міллер.

За його словами, цінове питання для українських колег є важливим.

"З нашої сторони заявлена позиція про те, що єдиним механізмом, який може надалі обговорюватися, є механізм коригування ціни, як це було і раніше, в рахунок експортного мита. Але в тому випадку, якщо буде досягнута домовленість по ціні, тоді, без сумніву, в практичну площину може бути поставлене і питання остаточного врегулювання всієї заборгованості. Але як раз остаточне врегулювання всієї заборгованості, стовідсоткова оплата Україною наших поставок - це як раз і є вже та база обговорення питань того, як Україна повинна платити за газ", - підсумував Міллер.

Нагадаємо, з квітня РФ підвищила ціну на газ для України з 268,5 тис. дол. за 1 тис. куб. м до 485 тис. дол. за 1 тис. куб. м.

Голова правління російського газового оператора "Газпром" Олексій Міллер очікує від української сторони внесення до 31 травня оплати 2 млрд дол. заборгованості за газ, поставлявшийся з листопада 2013 р. по квітень 2014 р., а також внесення до 7 червня 0,5 млрд дол. за газ, поставлявшийся в травні 2014 р.

РФ оцінює загальний борг України за газ в 3,5 млрд дол.