ua en ru

Міліція Житомирської обл. ліквідувала конвертаційний центр з оборотом 107 млн грн

Працівники УБОЗ УМВС України в Житомирській області припинили діяльність масштабного організованої злочинної групи, яка через фіктивно створені фірми на території ряду областей незаконно конвертувала в готівку 107 млн грн. Про це повідомляє прес-служба МВС.

Основою конвертаційного центру стали 7 фіктивних підприємств, зареєстрованих на учасників організованої групи і підставних осіб. Через рахунки цих фірм і проводилися фінансово-господарські операції, мета яких переказу коштів на рахунки більш дрібних суб'єктів господарювання за нібито отриману продукцію або надані послуги. Таких було встановлено більше трьох десятків. В подальшому кошти по кілька разів перенаправлення через фіктивні підприємства і згодом переводилися в готівку.

В ході розслідування було встановлено, що конвертаційний центр діяв протягом тривалого часу.

В даний час кримінальне провадження відносно чотирьох учасників організованої злочинної групи, у тому числі організатора, передано до суду. Вони звинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 27 (Види співучасників), 28 (Вчинення злочину організованою групою осіб), 205 (Фіктивне підприємництво), 212 (Ухилення від сплати податків), 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків...), 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу. Затриманим загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 6 років, з конфіскацією майна, а також штрафні санкції.

Разом з тим у ході слідчо-розшукових дій для відшкодування завданих збитків накладено арешт на майно учасників злочинної групи та рахунки підприємств, а також вилучено грошових коштів на суму понад 1,5 млн грн.