ua en ru

РФ готує введення мита на товари з України (доповнено)

Міністерство економічного розвитку Росії розробило законопроект про введення ввізних мит на низку товарів з України.

Міністерство економічного розвитку Росії розробило законопроект про введення ввізних мит на низку товарів з України. Відповідний документ опублікований на єдиному порталі для розміщення інформації про розробку проектів нормативних правових актів та результатів їх громадського обговорення.

"Ввести ввізні мита відносно товарів, зазначених у додатку до цієї постанови, що походять з України і ввозяться в Російську Федерацію, в розмірі ставок Єдиного митного тарифу Митного союзу (ставок режиму найбільшого сприяння нації)", - йдеться в проекті постанови.

Документом передбачається запровадження режиму найбільшого сприяння, він існує у країн Митного союзу з партнерами, з якими не укладено додаткових торговельних угод. Зокрема, такий режим існує між ЄС і Росією. Він передбачає встановлення середньозваженого тарифу на постачання товарів (зараз близько 7,8%).

Україна входить в зону вільної торгівлі (ЗВТ) з країнами Митного союзу і може ввозити на територію Росії всі товари, крім білого цукру, за нульовою ставкою.

Всього у списку товарів, для яких може бути запроваджено мито, більше сотні позицій. Серед них продукти харчування, продукти хімічної та металургійної промисловості, деякі предмети побутової техніки, а також товари будівельної галузі.

Зазначимо, раніше Москва обіцяла ввести нульові мита на імпортні товари з країн, що підписали угоду про асоціацію з ЄС - України, Молдови і Грузії. Умовою для цього повинна була стати загроза зростання сірого імпорту з Євросоюзу, пояснював заступник міністра економічного розвитку Олексій Лихачов.

Юридична підстава для такої дії - шосте додаток до договору про зону вільної торгівлі в СНД. За ним країни - учасниці зони вільної торгівлі можуть встановлювати нульові ставки мит до країн зони, якщо в результаті стався суттєве зростання імпорту іноземних товарів в одну з країн.

У цієї пропозиції є ризики: імпортери можуть обійти вимогу про сплату ненульових мит, перенаправивши поставки через треті країни. "Якщо Білорусь і Казахстан не здійснять аналогічних дій, виникне питання додаткового контролю поставок в рамках Митного союзу (МС), хоча це теж вирішити завдання", - вважає голова комітету ТПП з питань економічної інтеграції країн ШОС і СНД Володимир Саламатов.

Досі російська влада йшла іншим шляхом. На цьому тижні Росспоживнагляд заборонив ввезення до Росії з України консервованої плодоовочевої продукції і рибних консервів, пояснивши це порушенням стандартів якості продукції. Трохи раніше було введено заборону на поставки з України молока та молочної продукції через порушення санітарних вимог.

Нагадаємо, 18 липня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав співгромадян готуватися до повного обмеження торгівлі з Росією.