ua en ru

Пільги на електроенергію для електрометалургів грають проти державних інтересів України, - експерт

Рішення Кабміну надати пільговий тариф на електроенергію підприємствам електрометалургійної галузі прийнято виключно в інтересах окремої фінансово-промислової групи. Таку думку висловив журналістам директор енергетичних програм аналітичного центру «Номос» Михайло Гончар.

«Позитивне вирішення питання про надання пільгових тарифів на електроенергію для підприємств електрометалургійної галузі є нічим іншим як прихованим фінансуванням конкретної фінансово-промислової групи», - вважає він.

На його думку, «в існуючій в Україні олігархічної системи економіки, надання пільг на електроенергію окремим підприємствам промисловості, держава програє двічі».

«Напевно, через всілякі схеми мінімізації і оптимізації, отримані в результаті існування пільгового тарифу на електроенергію, надприбутки будуть виведені в офшор. Але крім внутрішніх проблем, преференції окремим підприємствам створять Україні проблеми у зовнішній торгівлі шляхом санкцій з боку членів СОТ», - сказав Гончар.

Нагадаємо, постановою уряду №912 від 1 жовтня Кабмін дозволив електрометалургії купувати електроенергію за пільговим тарифом, рівному оптовою ринковою ціною без дотації. У підсумку ціна для них знизиться приблизно на 30%. Мова йде про підприємства, які за підсумками 2011 року споживали в середньому на місяць понад 60 млн кВт•год електроенергії і частка електроенергії у складі собівартості продукції яких перевищує 30%. В першу чергу, даним критеріям відповідають феросплавні заводи групи «Приват».