ua en ru

Клименко стверджує, що Міндоходів не примушуватиме бізнес брати векселі

Рішення про одержання фінансових векселів у рахунок погашення заборгованості, в тому числі з податку на додану вартість (ПДВ), приймає бізнес. Про це сьогодні на брифінгу заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, передає кореспондент РБК-Україна.

Рішення про одержання фінансових векселів у рахунок погашення заборгованості, в тому числі з податку на додану вартість (ПДВ), приймає бізнес. Про це сьогодні на брифінгу заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Мене часто запитують про те, як Міндоходів буде примушувати бізнес брати векселі. Я відповідаю: ніяк. Це винятково добровільна справа. Я справді вважаю, що питання видачі векселів - це питання вибору бізнесу", - сказав Клименко.

Крім того, глава Міндоходів зазначив, що в ході використання векселів можуть виникати складнощі. "Для проведення реформи потрібен час", - підсумував Клименко.

Як повідомлялося, Мінрегіон готується до погашення 2,8 млрд грн боргу за тепло перед "Нафтогазом" фінансовими векселями.

Нагадаємо, 10 жовтня народні депутати прийняли в першому читанні законопроект 3358 "Про внесення змін до статті 22 закону України "Про державний бюджет України на 2013 р." про реструктуризацію фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів. Також парламентарії вирішили розглядати даний законопроект у другому читанні за скороченою процедурою.

Документ вносить зміни до держбюджету і надає Кабміну право реструктуризувати фактичну бюджетну заборгованість за визначеними ним витратами держбюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 р., і заборгованість з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги із централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, що утворилася у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг із централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися органами держвлади або органами місцевого самоврядування, в установлених ними розмірах шляхом видачі фінансових казначейських векселів терміном обігу до п'яти років із прибутковістю 5%.

Як заявляв лідер опозиційної фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, Держказначейство не виконало зобов'язань перед державним і місцевими бюджетами на 90 млрд грн, тому емісія векселів є неприйнятною, як відстрочка дефолту держави.

Додамо, що Національний банк України буде приймати в забезпечення фінансові векселі при рефінансуванні банківських установ. На найближчому засіданні правління НБУ розгляне внесення казначейських векселів до своєї лінійки.

Раніше під час зустрічі із представниками ЕВА перший віце-прем'єр Сергій Арбузов назвав три напрями для використання фінансових векселів: відшкодування ПДВ, оформлення бюджетної заборгованості та кредитування.

Передбачається, що підприємства, які отримали фінансові векселі, зможуть їх закласти в банках як забезпечення за кредитами або просто продати.