ua en ru

Кабмін пропонує направляти до загального фонду держбюджету 20% екологічного податку та 50% судового збору

Кабмін пропонує направляти до загального фонду держбюджету 20% екологічного податку та 50% судового збору Джерело фото:autocentre.ua
Кабінет міністрів України пропонує направляти до загального фонду державного бюджету 20% екологічного податку та 50% судового збору

Кабінет міністрів України пропонує направляти до загального фонду державного бюджету 20% екологічного податку та 50% судового збору. Про це йдеться в урядовому законопроекті "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" (щодо реформи міжбюджетних відносин)", текст якого є в розпорядженні РБК-Україна.

Так, уряд пропонує зараховувати 50% судового збору до загального фонду державного бюджету. Ще 50% судового збору повинно направлятися до спеціального фонду держбюджету.

Крім того, згідно з доповненням до статті 29 Бюджетного кодексу України, до загального фонду державного бюджету планується направляти 20% екологічного податку (крім екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк, який зараховується до загального фонду державного бюджету у повному обсязі).

Згідно з запропонованими доповненнями, ще 25% екологічного податку повинно надходити до бюджетів міст АК Крим та обласного значення, а 80% - до бюджетів міст Києва та Севастополя".

До обласних бюджетів повинно надходити 55% екологічного податку.

Зазначимо, що раніше 65% зараховувалися до спеціального фонду держбюджету, у той час як 35% екологічного податку (крім податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) нараховувалися до спецфонду місцевих бюджетів, у тому числі сільських, селищних, міських бюджетів - 25%, обласних бюджетів та бюджету АР Крим - 10%, бюджетів м. Києва та Севастополя - 35%.

Нагадаємо, як раніше повідомляв міністр фінансів України Олександр Шлапак, Кабінет міністрів має намір 80% від збору екологічного податку залишати в місцевих бюджетах.