ua en ru

Іран і Зімбабве домовилися про постачання урану в обхід міжнародних санкцій

Уряд Зімбабве підписало угоду з Іраном про постачання урану в обхід міжнародних санкцій. 

Уряд Зімбабве підписало угоду з Іраном про постачання урану в обхід міжнародних санкцій. Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела в уряді Зімбабве.

Заступник міністра гірничодобувної промисловості Зімбабве Гіфта Чіманікіре зазначив, що меморандум на експорт урану до Тегерана був підписаний, незважаючи на попередження США про "серйозні наслідки", у разі здійснення подібної угоди.

Протокол, ймовірно, був підписаний ще в 2012 році, але тепер може стати причиною міжнародного скандалу. Тегеран планує створювати ядерну зброю, використовуючи отриманий із Зімбабве уран. Раніше МАГАТЕ публікувало звіт на основі даних розвідки, в якому говорилося, що в січні 2010 року тодішній глава іранського МЗС Алі Акбар Салехі провів секретну зустріч з керівниками гірничодобувної галузі Зімбабве.Зазначимо, США постійно посилюють міжнародний тиск на Тегеран у спробі переконати уряд припинити розвиток своєї ядерної програми. Санкції лягають важким тягарем на економіку Ірану

США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Американська розвідка не сумнівається, що Іран здатний створити ядерну зброю, і нарощує потужності для збагачення урану, які при бажанні можуть бути використані для створення ядерних боєголовок. У той же час, розвідка впевнена, що Іран не стане самостійно починати або провокувати військовий конфлікт. Іранський уряд заявляє, що ядерна програма носить виключно мирний характер і спрямована на забезпечення країни електроенергією.

У свою чергу новий президент Ірану Хасан Роухані заявив раніше, що Тегеран має намір заспокоїти міжнародну громадськість у питанні врегулювання іранської ядерної програми.