ua en ru

Держпідприємництво не погодило законопроект щодо використання поняття "звичайна ціна"

Державна служба розвитку з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва відмовила в погодженні законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо використання поняття "звичайна ціна")". Про це повідомила прес-служба Держпідприємництва.

Розробником даного документу є Міністерство доходів і зборів України.
У проекті пропонувалося використовувати поняття "звичайна ціна" тільки у випадках здійснення контрольованих операцій, а у всіх інших випадках застосувати справедливу ринкову ціну. Разом з тим, документом вводиться поняття "справедлива ринкова ціна".

Однак, Держпідприємництвом було відмовлено в погодженні згаданого документу з огляду на порушення ключових вимог закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", не відповідність реаліям вітчизняного ринку та методологічному підходу до визначення поняття "справедливої ринкової ціни" в провідних країнах світу.

Крім того, запропонований законопроектом механізм державного регулювання передбачає встановлення остаточного права органів доходів і зборів України трактувати застосування "звичайної ціни" та "справедливої ринкової ціни", що не може бути прийнятним, оскільки будь-яке рішення платника податку є правомірним лише до тих пір, поки належним чином не буде встановлено протилежне.