ua en ru

Держінспекція ядерного регулювання вважає мінсировину Біланівського родовища нерадиоактивною

Державна інспекція з ядерного регулювання України повідомила, що залізні кварцити Біланівського родовища можна без обмежень використовувати для всіх видів будівництва. Питома активність природних радіонуклідів, що містяться в мінеральній сировині родовища, значно нижче відповідних граничних показників. Про це повідомляє прес-служба підприємства з посиланням на офіційну відповідь держінспекції директору БГЗКа Роберту Гаррік.

У листі сказано, що згідно із звітом Центру моніторингу досліджень і природоохоронних технологій "Экомонитор" - "Оцінки сучасного стану радіологічних ризиків промислової розробки Біланівського родовища залізних кварцитів", мінеральна сировина родовища становить 133 Бк/кг, що відповідно до пункту 8.5.1 "Норм радиоационной безпеки України" відноситься до першого класу і дозволяє їх використання для всіх видів будівництва без обмежень.

"Приведені значення відносяться до усереднених значень в межах покладів корисних копалин На підставі... викладене та з урахуванням того, що середня питома активність природних радіонуклідів, які знаходяться в мінеральній сировині Біланівського родовища, значно нижчі від відповідних граничних значень і у відповідності з "Порядком звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю у рамках практичної діяльності", затвердженого наказом Держатомрегулювання від 1.07.2010 року №84,... мінеральну сировину Біланівського родовища не може розглядатися як радіоактивний матеріал і не підлягає регулюючому контролю з боку Держатомрегулювання України",- сказано у відповіді БГОКу, який підписала заступник голови Державної інспекції з ядерного регулювання України С. Макарівська.

Нагадаємо, раніше громадськість Кременчуцького району заявляла, що в разі розробки БГОКа можливе підвищення рівня радіації і саме родовище є радіоактивним.