ua en ru

Глава Мінфіну РФ оцінив втрати російського бюджету в 2015 р. до 1 трлн руб

Глава Мінфіну РФ оцінив втрати російського бюджету в 2015 р. до 1 трлн руб
Міністерство фінансів Російської Федерації оцінює втрати бюджету в 2015 р. від погіршення зовнішньої кон'юнктури, зниження економічного зростання, а також скорочення імпорту в 1 трлн руб.

Міністерство фінансів Російської Федерації оцінює втрати бюджету в 2015 р. від погіршення зовнішньої кон'юнктури, зниження економічного зростання, а також скорочення імпорту в 1 трлн руб. Таку оцінку дав сьогодні міністр фінансів Росії Антон Силуанов, виступаючи в Раді Федерації.

За словами голови Мінфіну, згідно з оцінками відомства, при збереженні нинішньої кон'юнктури ринку, тобто ослабленні рубля і збереженні ціни на нафту на поточному рівні, втрати бюджету можуть скласти 500 млрд руб. Приблизно в таку ж суму оцінюються втрати, пов'язані зі зниженням темпів зростання економіки та обсягів імпорту.

"Є ризики зниження темпів економічного зростання. Ми запланували в 2015 р. 1,2% (зростання ВВП - ред.). Можливо, буде нижче. Ризик по імпорту - це теж недонадходження доходів. Ми таких ризиків оцінюємо ще на 500 млрд руб.", - підкреслив міністр.

Те, що економічне зростання в наступному році може виявитися нижче закладених у бюджеті 1,2%, вчора в інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив і глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв. При цьому він уточнив, що "зростання все ще буде позитивним". За прогнозом ОЕСР, в наступному році в Росії буде нульове економічне зростання.

Раніше Мінфін оцінював щорічні втрати Росії через введених проти неї санкцій в 40 млрд дол. Ще близько 90-100 млрд дол. країна недоотримує від падіння цін на нафту, заявляв Силуанов. Минулого тижня він уточнював, що санкції "не настільки критичні для курсу і навіть для бюджету", як зниження цін на чорне золото - з кінця червня вартість нафти марки Brent впала на 30%.

Експерти ВШЕ, ґрунтуючись на прогнозах Центрального банку, на початку листопада уклали, що ЦБ оцінює сумарні витрати від санкцій для російської економіки в 170 млрд дол. за 2015-2017 рр .. (3% сукупного ВВП за цей період).

Скорочення дохідної частини бюджету з-за того, що фактична ціна на нафту нижче закладеної в макропрогноз на наступний рік (100 дол./барель), може змусити уряд переглянути параметри основного фінансового документа. Раніше в Мінфіні не виключали, що уряд може ініціювати коригування бюджету навесні 2015 р.

Виступаючи в раді федерації, Силуанов заявив, що в наступну трирічку необхідно буде коригувати бюджет виходячи з нових реалій на нафтовому ринку. Тим не менш, Рада Федерації сьогодні схвалила проект бюджету на 2015-2017 рік з прогнозом цін на нафту до 100 дол./барель.

Нагадаємо, 12 вересня 2014 р. влада Євросоюзу оприлюднила новий пакет санкцій проти Росії.