ua en ru

G20 підтримала податкову боротьбу з інтернет-гігантами

На зустрічі в Москві міністри фінансів "великої двадцятки" підтримали план по боротьбі від відходу від податків великих корпорацій, таких як Google і Apple.

На зустрічі в Москві міністри фінансів "великої двадцятки" підтримали план по боротьбі від відходу від податків великих корпорацій, таких як Google і Apple. Про це повідомляє ВВС.

Представник Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), що ініціювала цей план, на засіданні G20 підкреслив, що нинішня міжнародна система оподаткування перестала працювати в епоху Інтернету, тому в ній більше не зацікавлені ні багаті, ні бідні країни.

ОЕСР має намір зобов'язати компанії підвищити рівень прозорості перед фіскальними органами, інформуючи їх про свої інструменти для оптимізації витрат по сплаті податків.

ОЕСР обіцяє в найближчі два роки розробити конкретні рекомендації по зміні законодавства.

"Велика двадцятка" повністю підтримує позицію ОЕСР, проте підкреслює, що країни повинні добровільно приєднуватися до цього плану.

Останнім часом кілька великих корпорацій були розкритиковані за ухилення від сплати податків на великі суми. Так, наприклад, відомо, що Apple зберігає більшу частину своїх грошових ресурсів за межами США. У офшорах зосереджено близько 70% з 154 млрд дол, накопичених до початку масштабної програми зворотного викупу акцій і збільшення дивідендів. Компанію неодноразово звинувачували в бажанні мінімізувати податкові виплати до збитків американській економіці.

Також нагадаємо, що на останньому саміті глав держав і урядів Євросоюзу, прийнято рішення про автоматичне обмін інформацією про вклади, що практично знищує поняття банківської таємниці.

Читайте також: Лідери "Великої вісімки" узгодили заходи з протидії ухиленню від сплати податків

Також лідери G8 на останньому саміті погодили заходи з протидії ухиленню від сплати податків. Зокрема, уряди погодилися надати один одному автоматичний доступ до інформації про податкові справах своїх жителів.

Крім того, вони планують зажадати інформацію про підставних компаніях, які часто використовується для експлуатування податкових лазівок і вкладення грошей анонімно, для визначення їх ефективних власників.

Головним чином, зазначені заходи спрямовані на боротьбу з незаконним ухиленням від податків, а також юридичними ухиленнями від сплати податків великими корпораціями, які використовують у своїй діяльності лазівки і податкові притулки.