ua en ru

ФРС США зможе уникнути збитків, якщо збереже іпотечні папери на балансі, - економісти

ФРС США зможе уникнути безпрецедентних втрат, якщо не стане продавати іпотечні папери зі свого балансу, розмір якого становить рекордні 3,840 трлн дол., йдеться в огляді економістів американського Центробанку.

ФРС США зможе уникнути безпрецедентних втрат, якщо не стане продавати іпотечні папери зі свого балансу, розмір якого становить рекордні 3,840 трлн дол., йдеться в огляді економістів американського Центробанку.

В рамках програми кількісного пом'якшення з грудня 2012 р. Федрезерв викуповує активи приблизно на 85 млрд дол. на місяць: 45 млрд дол. - US Treasuries, ще 40 млрд дол. - іпотечні папери. Регулятор переслідує дві мети: підвищення зайнятості та цінову стабільність. У вересні рівень безробіття в США впав до 7,2%.

Якщо процентні ставки будуть швидко зростати, вартість наявних на балансі активів може скоротитися, що поставить під загрозу щорічні перерахування коштів ФРС Казначейству США. Торік регулятор приніс відомству 88,4 млн дол. прибутку.

У червні глава ФРС Бен Бернанке повідомив, що Центробанк відмовився від продажу іпотечних боргів в рамках скорочення балансу. Регулятор США фінансує свої операції завдяки відсотковим доходом від активів на його балансі, а частка іпотечних паперів серед них становить 1,4 трлн дол.

У відповідності з новою стратегією "річні грошові перекази в Казначейство США залишаться на рекордно високому рівні до 2015 р., однак потім почнуть скорочуватися, повідомив в огляді економіст ФРС Сет Карпентер.

Раніше аналогічну думку висловлював професор економіки Північно-Західного університету штату Іллінойс Арвінд Крішнамурті зі своєю колегою Аннет Виссинг-Йоргенсен.

Згідно їх доповіді, підготовленій для конференції в Джексон-Хоул, раніше розроблена ФРС стратегія виходу з програми стимулювання не є ефективною.

На погляд експертів, ФРС повинна сфокусуватися на покупках іпотечних облігацій максимально довгий період, паралельно знижуючи обсяги покупки казначейських облігацій. Їх дослідження, засноване на аналізі вплив покупок активів на економіку, продемонструвало, що іпотечні облігації є інструментом, покупки якого надають максимально позитивний ефект на економіку.

Федеральна резервна система - спеціально створене 23 грудня 1913 року незалежне федеральне агентство для виконання функцій центрального банку та здійснення централізованого контролю над комерційної банківською системою Сполучених Штатів Америки. Підставою для створення є Закон про Федеральному резерві. В управлінні ФРС визначальну роль грає держава, хоча форма власності капіталу є приватною - акціонерна з особливим статусом акцій. З точки зору управління, ФРС є незалежним органом в уряді США. Як національний центральний банк, ФРС отримує повноваження від конгресу США.