ua en ru

Єврокомісія схвалила злиття Glencore і Xstrata при дотриманні деяких умов

Єврокомісія (ЄК, європейський регулюючий орган) схвалила злиття диверсифікованого сировинного трейдера Glencore і швейцарської гірничовидобувної компанії Xstrata при дотриманні низки умов, що стосуються цинкового бізнесу Glencore. Зокрема, схвалення ЄК отримано на умові припинення ексклюзивної операції на постачання цинку між Glencore і Nyrstar (найбільший в світі виробник цинку) і відмови від міноритарної частки Glencore (7,79%) в капіталі Nyrstar. Відповідна інформація міститься в оприлюдненому сьогодні прес-релізі ЄК.

Раніше ЄК за підсумками проведених перевірок висловила побоювання, що операція між Glencore і Xstrata може призвести до монополізації європейського ринку цинку.

20 листопада 2012 р. акціонери обох компаній схвалили операцію на 31 млрд дол. З боку Glencore на підтримку операції висловилися 99,4% акціонерів. Голосування з даного питання з боку Xstrata відбулося пізніше в швейцарському м. Цуг. Операція була схвалена і тут, після того, як Катар (другий за величиною акціонер Xstrata) виступив на підтримку злиття. Як відзначають експерти, добро на операцію, отримане минулого тижня з боку Катара, в рази збільшило шанси, що всі необхідні формальності, пов'язані із злиттям, будуть улагоджені протягом декількох днів.

Напружені переговори про злиття компаній йшли впродовж останніх дев'яти місяців. Операцію можна вважати за особисту перемогу для Івана Гласенберга - найбільшого акціонера і головного виконавчого директора Glencore, який очолить об'єднану структуру. Об'єднана структура має всі шанси стати 13-ою по величині компанією у складі британського фондового індексу FTSE 100. При цьому частка компанії в розрахунковій базі індексу може перевищити 2%.

Злиття Glencore і Xstrata, що мають довгу історію співпраці, є логічним кроком для обох компаній на тлі змінного операційного середовища. Компанії чекають, що злиття дозволить піднімати обсяг виробництва на 11% щорічно до 2015 р. Операції об'єднаної компанії матимуть широкий географічний обхват і включатимуть перспективні регіони (у яких будуть направлені основні інвестиції гірновидобувачів у майбутньому) - такі як Африка, Казахстан і Південна Америка. Злиття Xstrata і Glencore є найзначнішою операцією в гірничодобувному сегменті після покупки британо-австралійської Rio Tinto алюмінієвою компанією Alcan в 2007 р., відзначають експерти.

Читайте також: Чистий прибуток Glencore International в I півріччі 2012 р. зменшився на 8% - до 2,28 млрд дол