ua en ru

ЄС має намір переконати Обаму почати експорт природного газу для усунення залежності від РФ

Європейський союз має намір переконати Президента США Барака Обаму допомогти Європі скоротити залежність від постачань російського природного газу.

Європейський союз має намір переконати Президента США Барака Обаму допомогти Європі скоротити залежність від постачань російського природного газу, передає Reuters.

Одним із способів зменшення такої залежності є експорт природного газу США.

Обама сьогодні розпочав візит у Бельгію. Після відвідин у Фландрії місць боїв Першої світової війни американський президент проведе 75-хвилинний робочий ланч з верховними очільниками ЄС, під час якого намічено обговорити різні проблеми - від енергетики до зміни клімату, а основною темою зустрічі стане українська криза.

"Недавні події лише підтвердили важливість трансатлантичних відносин", - заявив головний радник Обами з торгівлі Майкл Фроман в ході візиту в Брюссель американської делегації.

"Прямо зараз, коли ми оглядаємося у світі, у Європи та Сполучених Штатів є серйозна причина об'єднатися, щоб продемонструвати, що вони можуть вивести свої відносини на новий рівень", - сказав Фроман.

Не в останню чергу мова може йти про торгівлю енергоресурсами. В даний час Росія постачає ЄС до третини від загального обсягу споживаних в країнах Євросоюзу нафти і газу, причому близько 40% цих енергоресурсів поставляється через Україну. Канцлер ФРН Ангела Меркель ще тиждень тому висловилася на підтримку звернення до Обами з тим, щоб обмеження на експорт природного газу з США були пом'якшені.