ua en ru

Екс-глава ФДМУ Бондар вважає абсурдною концесію прибуткових держпідприємств

Віддавати в концесію прибуткові підприємства - економічно недоцільно. Про це заявив екс-голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Олександр Бондар.

"Я не розумію, навіщо передавати в концесію прибуткові підприємства. Концесія передбачає передачу приватнику тих об'єктів, які держава не може самостійно забезпечити. А віддавати прибуткові підприємства - це взагалі абсурд. Суть механізму концесії такого не передбачає", - вважає Бондар.

Екс-глава ФДМУ зазначив, що на сьогоднішній день в умовах, в яких опинилася Україна, досить непросто знайти інвестора, який зацікавиться проектами в Україні і почне інвестувати сюди.

"Реалізувати передачу держоб'єктів в концесію, я думаю, буде дуже важко, оскільки концесія передбачає інвестиції, а їх ніхто поки не дає. Поки не будуть проводитися реформи, поки не буде покінчено з корупцією, ніхто сюди грошей не дасть. До тих пір концесія буде залишатися виключно корупційною схемою", - підкреслив екс-глава ФДМУ.

Зазначимо, вже більше року в Міністерстві інфраструктури розглядається питання про передачу в концесію найбільшого морського порту України - "Південний". Більшість експертів галузі, в тому числі і портові профспілки, виступають категорично проти концесіонування "Південного", оскільки підприємство працює ефективно і приносить державі багатомільйонні доходи. У 2013 р. порт перерахував до бюджетів різних рівнів понад півмільярда гривень.

"Це "золоте дно" і на нього хочуть сісти, хочуть освоїти ці фінансові потоки. Тут немає ніякого економічного сенсу. Є, ймовірно, конкретна структура якась, яка хоче отримувати надприбутки, замість того, щоб держава їх отримувало в бюджет. В даному випадку в такий концесії немає взагалі ніякого економічного сенсу", - резюмував Бондар.