ua en ru

Економічну ситуацію сьогоднішнього дня ми відчуємо тільки влітку 2015 р., - експерт

Сьогоднішню економічну ситуацію Україна дуже жорстко відчує наступного літа. Про це в ході прес-конференції повідомила доктор економічних наук Наталія Семенченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Економіка - вона інертна, і все, що запускається сьогодні як процес, насправді, дасть свої результати десь приблизно через рік, принаймні ситуацію сьогоднішнього дня ми дуже жорстко відчуємо наступного літа", - заявила Семенченко.

За її словами, наступний економічний рік буде дуже складним, а результати реформування можна буде побачити тільки через 4-5 років.

"Сьогодні йдеться про те, що ми можемо вже навесні відчути, що реформи набули чинності і почали працювати. Нічого ми не відчуємо, і це треба розуміти", - зазначила Семенченко.

Вона додала, що такий стан речей може виправити тільки "золотий дощ інвестицій" з сильних країн, але малоймовірно, що це відбудеться через військового конфлікту на сході України.

"Ми не знаємо скільки триватиме конфлікт, але ми не можемо, скажімо, 5 років списувати проблеми країни тільки на військовий конфлікт на сході. Нам потрібно запускати процес реформування, розбирати всю цю кашу, яка тут зібралася, і навчитися жити за наявності цього конфлікту... Списувати всі проблеми і говорити, що у нас йдуть всі гроші туди - це навіть непрофесійно", - резюмувала Семенченко.

В ході прес-конференції Наталія Семенченко презентувала свої книги з серії "Полювання на правду": "Незалежність", "Революція" і "Корупція", в яких аналізується геополітичне та геоекономічне положення України та пропонуються можливі шляхи виходу з кризових ситуацій.

Зокрема, книга "Незалежність" висвітлює найбільш важливі моменти української державності, починаючи з історії виникнення нації, її мови та культури і закінчуючи сьогоднішнім становищем в геополітичному просторі. Книга "Революція" розповідає про пропаганди, методи інформаційної війни, методології організації масових протестів і розпалюванні громадянських конфліктів. Книга "Корупція" розкриває суть корупції і методів боротьби з нею.

"Я думаю, що це не останні книги... Дуже хочеться написати книгу після того, як настане світ, щоб відкрити деякі моменти, щоб розповісти, як все було, і, перш за все, про те, як героїчно ми це все пережили", - сказала Семенченко.