ua en ru

Датська JYSK домовилася про викуп активів української "Терра-Центр"

Компанія JYSK домовилася про викуп активів свого українського партнера - компанії "Терра-Центр". Про це розповів виконавчий директор франчайзі датської компанії Євген Іваниця, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

JYSK Holding вже відкрила в Україні власну компанію "Юск Україна", яка купує існуючі 10 магазинів "Терра-Центр". Договір планують підписати сьогодні - 1 жовтня. Гендиректором "Юск Україна" буде призначений Ян Бох, керуючий директор JYSK Nordic.

Роздрібна мережа JYSK заснована Ларсом Ларсеном в 1979 р. Об'єднує 2 тис. магазинів в 34 країнах світу (переважно в Європі). Річний оборот мережі - 2,5 млрд євро, прибуток в 2010-11 фінансовому році - 68,1 млн євро.

Власники компанії "Терра-Центр" не розкриваються. За словами Іваниці, ними є "українські та данські фізичні особи". На початку роботи мережі JYSK в Україні в 2004 р. її мажоритарним власником був Ігор Баленко, власник продуктової мережі "Фуршет", стверджують відразу кілька топ-менеджерів на роздрібному ринку.

За оцінками глави інвестиційно-банківського департаменту ІК Concorde Capital Віталія Струкова, покупка могла обійтися в 10-12 млн дол. Іваниця говорить, що в 2012 р. виручка "Терра-Центр" повинна скласти близько 200 млн грн.

З відкриттям власної "дочки" в Україні JYSK почне активніше розвиватися в країні - в найближчі десять років в данській компанії мають намір інвестувати близько 1 млрд грн у розширення мережі - до 200 магазинів. "У JYSK розуміють, що Україна - дуже великий ринок. При населенні в 45 млн людей ринок товарів для будинку ще не зайнятий великими європейськими гравцями, такими як IKEA, Home Retail Group і XXXLutz Group", - відзначає Іваниця.

Для JYSK важливо вийти на ринок раніше її основного конкурента - шведської IKEA, говорить радник фонду Danish International Investment Funds Олексій Пархомчук. IKEA заявила про плани вийти в Україну ще в 2005 р. Спочатку компанія планувала відкрити перший магазин у Києві, але так і не змогла домовитися про виділення відповідної земельної ділянки. "Що стосується виходу в Україну, зараз у нас інші пріоритети", - відповіли виданню в прес-службі російської IKEA в п'ятницю.