ua en ru

Чистий збиток "Богдан Моторс" в 2012 р. збільшився в 55 разів - до 326 млн грн

Минулий рік "Богдан Моторс" завершила зі збитком, що перевищує 326 млн грн, повідомив вчора президент корпорації "Богдан" Олег Свинарчук. Компанія показує збиток останні сім років, але ще рік тому "Богдан" майже вийшов на прибуток - його збиток складав 5,9 млн грн. "Зараз нам почало складно конкурувати з імпортерами. Їх фінансові ризики покриваються державними страховими компаніями, що дозволяє пропонувати покупцям автомобілі на вигідніших умовах", - говорить він. Про це пише "Комерсант-Україна".

Велика частина збитку викликана витратами, пов'язаними з обслуговуванням боргу, пояснює старший аналітик ІК Dragon Capital Таїсія Шепетко. Заборгованість компанії складає 3 млрд грн - левова частка цієї суми була узята в 2008 році у вигляді кредиту на будівництво автозаводу в Черкасах. На обслуговування боргу за дев'ять місяців минулого року компанія витратила 157 млн грн. За підсумками року ця сума повинна була перевищити 210 млн грн, підрахували в "АРТ-Капітал".

До цих пір "Богдан" перекривав збитки за рахунок імпорту автомобілів Hyundai, відзначають експерти, але їх продажі торік скоротилися на 9%. "Компанія сильно постраждала саме від дії утилізаційного збору, введеного Росією. Ще в серпні минулого року збиток складав 66,4 млн грн, а після введення збору за наслідками дев'яти місяців - вже 256 млн грн", - розповідає старший аналітик ІГ "АРТ-Капітал" Олексій Андрейченко. В результаті торік робота підприємства зупинялася тричі - в січні, вересні і грудні, що привело до зниження рентабельності на 5 процентних пунктів, до 10%, додає експерт.

Читайте також: Корпорація "Богдан" в 2012 р. скоротила випуск автотранспортних засобів на 36,2% - до 13,4 тис. од