ua en ru

Аргентина зіткнулася з дефолтом у восьмий раз в історії

Аргентина, чия економіка - третя за розміром в Латинській Америці (понад 600 млрд дол.) - виявилася в стані дефолту за держоблігаціями вдруге в XXI столітті.

Аргентина, чия економіка - третя за розміром в Латинській Америці (понад 600 млрд дол.) - виявилася в стані дефолту за держоблігаціями вдруге в XXI столітті. Переговори з фондами-кредиторами в Нью-Йорку в спробі знайти компроміс велися до останнього, але вже вночі за київським часом стало ясно, що дефолт неминучий. Офіційно він настав в 08:00 за київським часом, коли закінчився грейс-період, відведений на виплату відсотків за бондами.

За кілька годин до дедлайну призначений нью-йоркським судом посередник Деніел Поллак визнав, що Аргентині і хедж-фондам, які вимагали від неї повернення старих боргів, не вдалося прийти до угоди. "Дефолт - не просто "технічне"стан, це реальне і хворобливе подія, яка вдарить по реальних людей, включаючи простих громадян і власників облігацій", - сказав Поллак.

Не чекаючи дедлайну, рейтингове агентство Standard & poor's (S&P) відразу після півночі змінила суверенний рейтинг Аргентини до SD ("вибірковий дефолт"). Для цілей власників страховки від аргентинського дефолту (так звані контракти CDS) факт кредитної події повинен бути встановлений спеціальним комітетом Міжнародної асоціації свопів і деривативів (ISDA). За даними Bloomberg, облігації Аргентини на суму до 29 млрд дол. дол. містять умову перехресного дефолту: їх власники можуть зажадати дострокового погашення паперів.

Новий дефолт Аргентини - вже восьмий в історії країни, але на цей раз він не рівнозначний її неплатоспроможності. У червні Аргентина задепонировала на рахунку Bank of New York Mellon 539 млн для виплати відсотків за облігаціями на 13 млрд дол. дол. з погашенням у 2033 р., але американський суддя Томас Грієса заблокував виплату через невирішене спору з хедж-фондами. "Дефолт оголошують ті, хто не платять, а Аргентина заплатила", - проголосила минулого тижня Президент країни Крістіна Фернандес де Кіршнер.

Дефолт зріс з дефолту

Предметом суперечки стала частину боргу, за яким Аргентина в грудні 2001 р. оголосила дефолт на 100 млрд дол. Фінансові кризи 1997 р. в Азії, 1998 р. в Росії та 1999 р. в Бразилії призвели до депресії на ринках країн, що розвиваються. Росії і Бразилії довелося різко девальвувати свої валюти, що допомогло їм досить швидко повернутися до зростання. Аргентинський песо мав фіксований обмінний курс до долара, що зв'язувало руки Центробанку. Кредити МВФ тільки збільшували боргове навантаження, безробіття в країні піднялася вище 20%. У підсумку уряд був змушений відмовитися платити за рахунками, а дефолт став найбільшим у світовій історії.

Оговтавшись від економічної кризи, Аргентина в 2005 р. і 2010 р. провела дві реструктуризації боргу, який припинила обслуговувати в 2001 р. Обмін старих облігацій на нові пройшов зі списаннями, що досягав 75%. Але мала частина інвесторів - близько 7% - не погодилися на умови реструктуризації і вирішили домагатися в судах повної виплати початкових сум. За даними Bloomberg, на кінець 2013 р. сума заборгованості по цих паперах становила 4 млрд дол., з яких облігації на 1,3 млрд дол. тримала група хедж-фондів на чолі з Elliott Management Corp. мільярдера Підлоги Сінгера.

У жовтні 2012 р. Апеляційний суд другого округу США в Нью-Йорку постановив, що кредитори Аргентини, включаючи фонди, відмовилися взяти участь в реструктуризаціях боргу, мають рівні права на отримання виплат. Тим самим апеляційний суд фактично заборонив Аргентині обслуговувати реструктуризовані зобов'язання до тих пір, поки вона не розрахується перед кредиторами за старими "дефолтних" облігаціях. Буенос-Айрес люто оскаржував це рішення, тавруючи хедж-фонди "стерв'ятниками", - і навіть не тому, що на виплати не було зайвих грошей: влада не хотіли створювати прецедент, що загрожував новими аналогічними позовами. Аргентина опинилася заручником нью-йоркського суду, тому що її міжнародні облігації випущені по праву штату Нью-Йорк.

Арешти кораблів і літаків

Після знакового рішення нью-йоркського суду в жовтні 2012 р., яке Аргентина негайно оскаржила, Elliott Capital Management взялася за нову тактику - арешти аргентинського майна за кордоном. Хедж-фонд домігся арешту навчального вітрильника Libertad Військово-морських сил Аргентини в порту Гани. "Фонди-стерв'ятники знову перейшли межу у своїх атаках на Республіку Аргентина", - заявив тоді аргентинський уряд. Незабаром Міжнародний трибунал ООН по морському праву визнав, що судно має імунітет як де-юре військовий корабель, і в грудні того ж року арешт з парусника був знятий.

Хедж-фонди навіть намагалися накласти арешт на президентський літак, довівши справу до того, що Аргентина всякий раз запитувала у приймаючої сторони гарантій того, що літак не буде заблокований за клопотаннями позивачів, розповідав газеті Guardian джерело, близьке до процесу.

Дефолт Аргентини може підвищити вартість запозичень для місцевих компаній і похитнути довіру ринків до країні, але реакція глобальних інвесторів буде стриманою, зазначає The Economist. Це третій дефолт Аргентини за останні 25 років, за даними Moody's. Попередній - на 100 млрд дол. - вважається найбільшим в історії або другим найбільшим, якщо вважати дефолтом реструктуризацію грецького боргу на 273 млрд дол. у 2012 р. Рейтингові агентства тоді визнали обмін грецьких облігацій дефолтом. На третьому місці в історії - дефолт в Росії 1998 р. на 39 млрд дол..