ua en ru

Американська інвестгруппа Blackstone піде з Росії через санкції

Американська інвестиційна компанія Blackstone Group йде з Росії, пише газета The Financial Times. За даними видання, група прийняла рішення не продовжувати контракти з консультантами, раніше найнятими для розвитку бізнесу у країні.

Американська інвестиційна компанія Blackstone Group йде з Росії, пише газета The Financial Times.

За даними видання, група прийняла рішення не продовжувати контракти з консультантами, раніше найнятими для розвитку бізнесу у країні.

У 2011 році співзасновник Blackstone Group Стівен Шварцман став членом міжнародної експертної ради Російського фонду прямих інвестицій.

Того ж року компанія заявила про намір відкрити офіс у Москві і найняла у якості старшого консультанта для надання сприяння по операціях у Росії Дмитра Кушаєва, колишнього керуючого директора "Трійки Діалог" і старшого керуючого директора Marshall Capital Partners.

Джерело, знайоме із ситуацією, розповіло виданню, що відмова від продовження контракту з консультантом означає кінець спроб Blackstone організувати бізнес у Росії. Представник Blackstone Group від коментарів відмовився.

Співрозмовник газети пов'язав рішення Blackstone із заморожуванням західних інвестицій в Росію після введення санкцій США і Євросоюзом проти ряду "людей, близьких до Кремля", а також декількох компаній банківського і нафтогазового секторів. За його словами, цей крок міг бути також викликаний тим, що компанія за останні три роки "не знайшла прийнятних інвестиційних можливостей".

"У добрі часи Blackstone не знайшла, чим зайнятися, а в погані часи Blackstone не може уявити, що чимось можна займатися", - прокоментувало джерело ситуацію.

Видання нагадує, що раніше нові інвестиції в Росію призупинив Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). На початку вересня представник ЄБРР Річард Уоллес повідомив РБК, що однією з останніх угод банку в Росії може стати покупка частки в розробнику сервісу відеоконференцій Webinar.ru. Покупка була завершена на початку липня: ЄБРР узяв на себе зобов'язання ще до того, як більшість акціонерів вирішили 23 липня зупинити фінансування нових проектів у Росії, зазначив він.

Як повідомлялося в кінці липня, рішення ЄБРР про припинення фінансування проектів в Росії змусить кілька компаній переглянути інвестпрограми.