ua en ru

"Український вибір" в Харкові обговорює загрози корупції національній та економічній безпеки України

У Харкові сьогодні, 15 листопада 2013 р., за ініціативи Громадського руху "Український вибір" розпочалася науково-практична конференція "Корупція - загроза національній та економічній безпеці України", повідомляє прес-служба руху.

У роботі конференції беруть участь заступник голови Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнський громадський рух "Український вибір", заступник голови Конституційного суду України першого складу, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, професор, з доповіддю на тему "Ефективність антикорупційного законодавства в Україні" Василь Німченко, керівник програми "Боротьба з корупцією" Громадського руху "Український вибір", генерал-майор міліції, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Ігор Кириченко, з доповіддю "Актуальність питання боротьби з корупцією в Україні"; доктор юридичних наук, професор (Юридична академія ім. Ярослава Мудрого) Володимир Гаращук, з доповіддю "Правова протидія корупції в Україні"; доктор юридичних наук, доцент кафедри Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Житній, з доповіддю "Досвід імплементації антикорупційних норм міжнародного права у вітчизняне законодавство"; доктор філософії, доцент Володимир Абашник, з доповіддю "Філософсько-правові оцінки корупції та демократії"; кандидат юридичних наук, доцент Харківського економіко-правового університету Віталій Павликівський, з доповіддю "Діяльність ЗМІ як фактор протидії корупції в органах влади". На конференцію запрошені представники громадських організацій і рухів, наукових кіл Харківського регіону, засоби масової інформації.

Відкриваючи роботу конференції, Василь Німченко, нагадав, що "сьогоднішня конференція проходить напередодні Міжнародного дня боротьби з корупцією, який відзначатиметься в грудні (9 грудня). Треба визнати, що корупція в Україні вже давно має статус геополітичного, міжнаціонального і міжнародного масштабу. Всі ви знаєте про жахливе порушення законодавства щодо початку розробки і видобутку сланцевого газу в Україні. Коли угода про розподіл вуглецю з транснаціональними компаніями підписується без урахування думки громадян, та ще на шкоду державним інтересам, це загрожує національній, екологічній та економічній безпеці країни. Неподалік міста Лозова вже розпочата розвідка і видобуток сланцевого газу на Юзівському родовищі. Якщо уважно прочитати цю угоду, згідно з якою з нашої землі будуть видобувати і нафту, і газ, то воно суперечить вітчизняному законодавству по багатьом параметрам. Нагадаю, що питання розпорядження українською землею на міжнародному рівні повинен вирішувати глава держави і брати за це рішення відповідальність на себе. Але цю "угоду" підписав міністр палива і енергетики. Шістсот тисяч гектарів родючих земель в Харківській області віддано в розпорядження іноземним корпораціям", - сказав Василь Іванович.

Він нагадав, що чотири дні тому в газеті "Урядовий кур'єр" опубліковано методичку по боротьбі з корупцією. "Правда, для кого цей методичний матеріал, незрозуміло. Щоб викорінити корупцію перш за все на конституційному рівні, потрібно скасувати інститут недоторканності, посилити відповідальність посадових осіб за зловживання на місцях - скасувати презумпцію невинності. Юридичний факт політичної корупції на сьогоднішній день доведено. Потрібно ввести юридичну відповідальність за політичну корупцію. Ввести інститут поразки в правах, який існував до 1954 року", - сказав Василь Німченко.

Ігор Кириченко зачитав вітальне слово від імені лідера руху Віктора Медведчука до учасників науково-практичної конференції.

"Щиро вдячний усім, хто бере участь в обговоренні цієї надзвичайно важливої для нашого суспільства теми. Сумно констатувати, що всі обіцянки боротися з корупцією, які були дані у передвиборних програмах усіх без винятку політичних сил, так і залишилися обіцянками. Корупція як суспільна хвороба вразила всі сфери державного життя, всі гілки влади. Ми вважаємо боротьбу з корупцією головним завданням усіх демократичних сил країни. Фахівці Громадського руху "Український вибір" розробили Концепцію правових засад протидії корупції в Україні та проект закону про боротьбу з корупцією. На наш погляд, громадський контроль та дієву участь громадських організацій є основою успішної боротьби з корупцією. Саме тому ми виносимо вищезгадані законопроекти на всенародне обговорення. Впевнені, що участь у дискусії провідних учених харківської школи права стане запорукою плідної роботи. Спільними зусиллями ми зможемо не тільки розробити дієві способи і механізми боротьби з корупцією, але і втілити їх у життя", - йдеться у зверненні Віктора Медведчука.