ua en ru

"Національний проект" ініціював створення Комплексу військово-ділового співробітництва і довірив його розробку Кодецькому

Розробка пілотного інфраструктурного проекту для підтримки реформування Військово-промислового комплексу України (ВПК), довірена розробнику багатофункціональних містобудівних проектів Валерію Кодецькому. Про це в інтерв'ю виданню "Ділова столиця" повідомив Юрій Штепа, координатор громадської ініціативи "Національний проект".

На думку Штепи, ефективно протистояти агресору Україні заважають системні проблеми в структурі ВПК, для вирішення яких потрібна не лише політична воля і законодавчі акти, але і матеріально-технічна база, і сучасна інфраструктура. Одним з кроків у вирішенні існуючих проблем оборонного комплексу країни може стати створення свого роду Центру ділового співробітництва, повністю орієнтованого на потреби ВПК України.

За його словами, комплекс військово-ділового співробітництва може представляти собою суперсучасне містечко, в рамках якого буде створена необхідна структура для вирішення всього комплексу армійських проблем - від реформ ВПК до соціального забезпечення військовослужбовців. "На території даного комплексу повинні розташовуватися офісний центр, науково-дослідні та навчальні заклади, виставковий комплекс, житлові квартали, готель, стадіон, шпиталь та реабілітаційний центр. Сюди ж можуть бути перенесені багато підрозділів силових відомств, їхні навчальні заклади і виробництва", - вважає він.

Оптимальним місцем для будівництва військового містечка в "Національному проекті" вважають Київський регіон. "Адже саме тут сконцентровані основні профільні відомства, науковий потенціал, військові навчальні заклади, а також кадрові потужності для проектування, будівництва та подальшого функціонування створюваних об'єктів військового та цивільного призначення", - пояснив Штепа.

За оцінками експертів, проект може бути реалізований протягом 5-7 років. Прямі витрати на нього складуть близько 2 млрд дол., однак окупляться сторицею. Запуск такого масштабного проекту допоможе створити тисячі робочих місць, дозволить вирішити питання із забезпеченням житлом учасників АТО, і, головне - залучити не менше 3 млрд дол. прямих інвестицій в комерційний сектор.