ua en ru

"Нафтогаз" готовий оплатити по тимчасовій ціні борг "Газпрому" до рішення арбітражу

НАК "Нафтогаз України" готовий оплатити по тимчасовій ціні борг "Газпрому" до рішення арбітражу.

НАК "Нафтогаз України" готовий оплатити по тимчасовій ціні борг "Газпрому" до рішення арбітражу. Про це йдеться у позиції української сторони щодо переговорів з Газпромом та РФ по газових питаннях, які поширила прес-служба НАК "Нафтогаз України".

У пропозиціях зазначається, що на період до винесення рішення арбітражу борги можуть бути сплачені українською стороною тільки за тимчасовою ціною, яка визначається згідно методики: ціна газу буде дорівнювати ціні на європейських газових біржах (хабах) за мінусом вартості транспортування з кордону РФ до цих хабів.

"Цей підхід є справедливим з огляду на те, що українська сторона подала позов до арбітражного суду щодо стягнення з Газпрому переплати за поставки газу минулих періодів (близько 6 млрд дол.), - йдеться у повідомленні.

Таке рішення, зазначають у НАК "Нафтогаз України", також відповідає ключовим критеріям: воно відображає принципи справедливості та ринкового підходу, регулювання та усталеної практики оплати рахунків, що оспорюються сторонами.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" пропонує "Газпрому" до рішення арбітражу встановити ціну на газ, яка дорівнює ціні на європейських біржах.