ua en ru

"Газпром" і Німеччина обговорили використання газопроводу OPAL на території ФРН

Заступник глави правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв і міністр економіки ФРН Філіп Реслер обговорили російсько-німецьке співробітництво в енергетичній сфері. Особливу увагу було приділено питанню резервування потужностей газопроводу OPAL, а також проектам "Північний потік" і "Південний потік". Про це повідомила прес-служба "Газпрому".

Медведєв і Реслер зійшлися в думці, що застосування окремих норм "третього енергопакету" не повинно ставити під загрозу надійність постачання газу до Європи, наголошується в повідомленні "Газпрому".

Як повідомив раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак, Росія і Європейський союз (ЄС) можуть у червні 2013 р. прийти до угоди про виключення газопроводу OPAL (відгалуження "Північного потоку" до Німеччини) з "третього енергопакету" ЄС. "У червні вийдемо на остаточне рішення", - сказав він.

За його словами, Міненерго Росії зробило ЄС конкретні пропозиції і направило проект угоди, погоджує "третій енергопакет" з розвитком інфраструктурних енергетичних проектів на території Європи. "Є зрушення в реалізації інфраструктурних проектів газопроводу OPAL, розглядалося кілька варіантів. Робоча група працювала досить конструктивно", - повідомив Новак.

Він повідомив, що на 10 червня 2013 р. призначено чергове засідання робочої групи, на якій, як сподівається Міненерго, буде зроблена відповідна рекомендація про вилучення газопроводу з-під дії норм "третього енергопакету" німецьким регулятором.

Газопровід OPAL в Німеччині є продовженням газопроводу "Північний потік". "Газпром" намагався домогтися від ЄС дозволу вивести ці проекти з-під норм "третього енергопакету", але цього поки так і не відбулося. "Газпром" раніше подавав заявку на те, щоб зберегти за собою 100% потужностей газопроводу OPAL. Регулятор Німеччини задовольнив заявку "Газпрому", однак ЄК прийняла рішення, що відповідно до "третього енергопакету" "Газпрому" може бути надано не більше 50% потужностей.

Німеччина є для "Газпрому" першим за величиною ринком в ЄС. У 2012 р. "Газпром" поставив до Німеччини 33,16 млрд куб. м газу.

Читайте також: РФ і ФРН домовилися звернутися в ЄК щодо виключення газопроводу OPAL з "третього енергопакету"