ua en ru

"Газпром" і Europolgaz в найближчі дні підпишуть меморандум про будівництво другої гілки коридору Ямал - Європа, - джерело

У найближчі дні ВАТ "Газпром" і польська Europolgaz підпишуть меморандум про взаєморозуміння з будівництва другої нитки газопроводу Ямал - Європа (з Білорусі через Польщу до Словаччини) потужністю до 15 млрд куб. м газу на рік. Про це "Комерсант-Україна" повідомило джерело, близьке до російської монополії.

"Монополія виходить з необхідності повністю відмовитися від українського транзиту", - зазначило джерело.

Водночас, польська влада, для якої реанімація проекту стала несподіванкою, також не виключає, що оголошення про розширення газопроводу Ямал - Європа є елементом торгу з Україною. Адже активізація трубопровідних проектів "Газпрому" збіглася з різким загостренням відносин з Україною.

"Ми не хотіли б стати учасниками газових суперечок між ними (Україною і Росією)", - заявив учора віце-прем'єр і міністр економіки Польщі Януш Пехочіньський. Хоча, і додав, проект цікавий Польщі, якій він допоможе збільшити доходи від транзиту газу.

Сам Пехочіньський збирається 5-6 квітня зустрітися Петербурзі з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером і, зокрема, обговорити Ямал - Європа.

Джерела не виключають, що саме тоді буде підписаний меморандум з Europolgaz, хоча, наприклад, глава компанії Мирослав Добрут вчора заявив, що дізнався про плани з розширення Ямал - Європа "з газет".

Обґрунтування інвестицій сторони закінчать до вересня. До будівництва другої нитки Ямал - Європа, від якої "фактично відмовилися" через Nord Stream і South Stream, у середу "Газпрому" доручила повернутися президент Росії Володимир Путін для "підвищення надійності газопостачання Польщі, Словаччини, Угорщини".

Водночас інвесторів плани "Газпрому" з будівництва все нових газопроводів бентежать.

"На повідомленнях "Газпрому" про розширення трубопровідних проектів акції монополії, як і її капіталізація, падають, інвестори не вірять в ефективність цих проектів", - зазначив Григорій Бірг з "Інвесткафе".

При цьому глава East Eropean Gas Analysis Михайло Корчемкін додав, що економічного сенсу в розширенні Ямал - Європа точно немає. За його оцінкою, з реалізацією всіх заявлених проектів експортні потужності "Газпрому" складуть майже 400 млрд куб. м при контрактах на 158 млрд.

Читайте також: Будівництво газопроводів в обхід України: "Газпром" планує другу гілку коридору Ямал - Європа