ua en ru

"Газпром" буде поставляти газ до Китаю без прив'язки до цін американського спотового ринку, - Міллер (доповнення)

Поставки газу з Росії в Китай будуть здійснюватися без прив'язки до цін американського спотового ринку (Henry Hub). Про це глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив за підсумками переговорів з президентом Китайської національної нафтогазової корпорації (CNPC) Чжоу Цзіпінь.

Учасники зустрічі обговорили питання укладення довгострокового контракту на постачання російського газу в Китай, який планується підписати до кінця 2013 р.

Раніше повідомлялося, що Газпром і CNPC можуть провести переговори щодо постачання газу в Китай за східним маршрутом в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму, який проходитиме з 20 по 22 червня 2013 р.

Нагадаємо, Росія і Китай вже кілька років не можуть підписати контракт на постачання російського газу в КНР, оскільки не можуть узгодити ціну поставок. За неофіційними даними, розбіжність в ціні на поставку газу сягає 100 дол. за 1 тис. куб. м. Російська сторона сподівалася усунути розбіжності з Китаєм до кінця 2011 р., проте цього не сталося. Разом з тим сторонами принципово узгоджено обсяги поставок газу за двома маршрутами: західним - 30 млрд куб. м (проект "Алтай") і східному - 38 млрд куб. м. У рамках реалізації проекту "Алтай" Газпром виконав значну підготовчу роботу по створенню нових газотранспортних потужностей. Розроблено обгрунтування інвестицій у проект і проведені вишукування по маршруту газопроводу. Будівництво газопроводу "Алтай" почнеться тільки після укладення контракту купівлі-продажу газу з китайською стороною, повідомляли раніше в Газпромі.

CNPC - найбільша державна нафтогазова компанія Китаю (частка участі держави - 100%) і одна з провідних інтегрованих нафтогазовидобувних компаній у світі. Угоду про стратегічну співпрацю між Газпромом і CNPC було підписано 14 жовтня 2004 р. Угода передбачає в тому числі опрацювання питань, пов'язаних з організацією Газпромом поставок природного газу з Росії в Китай. Також досліджуються можливості реалізації спільних проектів в області газопереробки та газохімії на сході Росії і в третіх країнах.

Читайте також: "Газпром" зробив Китаю нову цінову пропозицію щодо поставок газу західним маршрутом