ua en ru

Джемільов пропонує створити в Україні військовий підрозділ з кримчан

Джемільов пропонує створити в Україні військовий підрозділ з кримчан Фото: Мустафа Джемілєв

Поки вирішується, кому буде підпорядкований кримське військовий підрозділ

Народний депутат України, уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемільов пропонує створити в Херсонській області військове підрозділ з вихідців з Криму. Про це заявив під час виступу в парламенті Італії, передає прес-служба БПП.

"У нас з'явилася ідея створити військовий підрозділ з дислокацією в Херсонській області, яке б складалося з вихідців з Криму не тільки кримських татар. Президент Порошенко не проти. Зараз йде обговорення, яку структуру він буде підпорядкований: Національної гвардії або Міноборони? Адже так чи інакше, Крим буде звільнений, це лише питання часу. У звільненому Криму не буде по-старому: тамтешні військові частини будуть мати і поліцейські функції", - повідомив Джемілєв.

За його словами, незважаючи на тотальну дезінформацію з боку російської пропаганди, переважна більшість кримських татар залишаються на проукраїнських позиціях. Місцевої влади вдалося переманити на свій бік лише трьох із 33 членів Меджлісу.

Він повідомив, що з часу анексії півострів залишили 35 тис. осіб, з яких більше половини кримські татари. Вони виїжджають переважно у західні регіони України, хоча Меджліс радить кримськотатарському населенню концентруватися в межах Херсонської області. Джемілєв вважає, що це допомогло б посилити українську присутність на кордоні з Кримом, а з іншого - людям легше потім буде повертатися на батьківщину.

Нагадаємо, Слідчий комітет Російської Федерації порушив справу проти командира батальйону "Крим" Станіслава Краснова.