ua en ru

ДТЕК отримав ліцензію на експорт 50 тис. тонн антрациту в листопаді

ДТЕК отримав ліцензію на експорт 50 тис. тонн антрациту в листопаді Фото: директор з комерційної діяльності ДТЕК Віталій Бутенко (Українські новини)

Даний антрацит не призначений для української енергетики

Теплогенеруюча компанія ДТЕК Енерго отримала ліцензію на експорт 50 тис. тонн сортового антрациту, не призначеного для використання в енергетиці, в листопаді. Про це сьогодні на брифінгу повідомив директор з комерційної діяльності ДТЕК Енерго Віталій Бутенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Буквально наступного тижня після тривалого процесу з надання необхідних даних у контексті поліпшення ситуації з вивезення антрациту була видана ліцензія компанії ДТЕК на експорт до кінця року в обсязі 50 тис. тонн антрацитових сортів вугілля", - повідомив Бутенко.

Всього, як повідомляє ДТЕК, на експорт доступно 110 тис. тонн антрациту, який не призначений для спалювання на ТЕС.

"Сортовий антрацит технологічно не підходить для спалювання на ТЕС і є дорогим ресурсом. Експорт даного вугілля ніяк не впливає на забезпечення паливом електростанцій ДТЕК. Експортні поставки дозволять збалансувати економіку компанії в умовах величезних боргів за поставлену електроенергію. ДП "Енергоринок" повинен генеруючим підприємствам ДТЕК понад 6,8 млрд грн. Кошти, отримані від експорту вугілля, будуть спрямовані на підтримку видобутку вугілля на шахтах ДТЕК", - сказав Бутенко, зазначивши, що цільовими ринками збуту даного вугілля є ринки Туреччини та Румунії.

При цьому він додав, що на сьогодні всі ТЕС ДТЕК забезпечені вугіллям, як газової, так і антрацитної марки. З відкриттям залізничного перегону Микитівка - Майорське ситуація з поставками українського антрациту на ТЕС налагодилася. За 9 місяців 2015 року з підприємств "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" поставлено на електростанції компанії 2,2 млн тонн вугілля антрацитової групи. Середньомісячні постачання антрациту у вересні-жовтні склали 492 тис. тонн вугілля. Всього станом на 10 листопада на складах ТЕС ДТЕК знаходиться 1,6 млн тонн вугілля.

Нагадаємо, ДТЕК завершив I півріччя зі збитками понад 20 млн грн.