ua en ru

ДТЕК у березні заплатив за вугілля 300 млн грн

ДТЕК у березні заплатив за вугілля 300 млн грн Компанії залишилося виплатити ще 223 млн грн

Приватний енергохолдинг "ДТЕК" в березні 2015 р. перерахував ДП "Вугілля України" 300 млн грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

"Інформація про борг ДТЕК перед "Вугіллям України" на 500 млн грн, озвучена сьогодні в ЗМІ міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиным, не відповідає дійсності. За тиждень ДТЕК змушений вже вдруге уточнювати дані міністерства. Спочатку суму боргу називали в 900 млн грн, тепер знизили до 500 млн грн, але і ця цифра невірна", - сказано в повідомленні.

У компанії відзначили, що борг ТОВ "ДТЕК Трейдінг" за станом на 1 квітня становить 223 млн грн.

"Можливості ДТЕК закуповувати паливо безпосередньо пов'язані з вартістю електроенергії та розрахунків за неї держави. Якщо ТЕС не отримують достатньо коштів у вигляді тарифу, а борги ДП "Енергоринок" досягають мільярдів, енергетикам нічим платити вугільникам. Борг держави в особі "Енергоринку" перед тепловою генерацій на 26 березня досяг 8 млрд грн, у тому числі перед ТЕС ДТЕК - 6,8 млрд грн", - повідомили в ДТЕК.

Як зазначається, паливна складова в тарифі ТЕС закладена на рівні 800 грн за тонну, в той час як фактична вартість вугілля вітчизняного видобутку становить не менше 1,5 тис. грн за тонну, на шахтах ДП "Вугілля України" - понад 1,7 тис. грн за тонну, імпортного - понад 2 тис. грн за тонну, у зв'язку із чим тариф для ТЕС повинен становити не менше 1,2 грн/кВт-год, тоді як на сьогодні становить 0,8 грн/кВт-ч.

"При діючому тарифі у квітні ТЕС не буде за що закупити вугілля, вони не зможуть виробити потрібну для України кількість електроенергії. Це стосується і державних, і приватних ТЕС. Якщо Міненерговугілля і НКРЭКУ не прийме термінових заходів, питання про борги по зарплаті через кілька місяців може встати вже не тільки у вугільників, але і в енергетиків", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, за словами глави Міненерго Володимира Демчишина, середня собівартість вугілля ДТЕК становить 800-900 грн/тонн.