ua en ru

Дотації ПФУ не дозволяють збільшити пенсію, - Розенко

Дотації ПФУ не дозволяють збільшити пенсію, - Розенко Фото: Павло Розенко

Дотацій на рівні 80 млрд грн вистачає тільки на виплату нинішніх пенсій

Дотації з держбюджету на рівні 80 млрд грн для Пенсійного фонду (ПФУ) не дозволяють підвищити пенсійні виплати, а лише покривають сплату необхідного рівня пенсійних витрат. Про це повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко в ході селекторної наради в Києві у вівторок, передає кореспондент РБК-Україна.

"Для того, щоб виплачувати пенсії в тих невеликих, іноді навіть мізерних сумах, які сьогодні виплачуються згідно з чинним законодавством, Пенсійному фонду дається дотація на рівні близько 80 млрд грн. Це не для підвищення пенсій, це не для покращення рівня життя наших пенсіонерів. Для того лише, щоб своєчасно виплачувати пенсію таким категоріям осіб", - зазначив Розенко.

Він зазначив, що сьогодні солідарна система соціального страхування не в змозі нести навантаження по забезпеченню необхідними доходами людей пенсійного віку, тому поряд з нею, необхідно запровадити накопичувальну пенсійну систему та систему недержавного пенсійного страхування, а солідарна система повинна позбутися від невластивих їй функцій.

"Пенсійний фонд повинен поступово перетворюватися в класичну страхову організацію, де люди з Пенсійного фонду будуть отримувати власне те, що внесли у вигляді соціальних внесків. Все інше буде брати на себе державний бюджет України, а, можливо, частину коштів буде диверсифікована і виплачуватися у вигляді соціальних допомог через відповідні соціальні служби", - додав Розенко.

Нагадаємо, громадянам старше 35-ти дан рік для переходу на нову систему пенсійного страхування.