ua en ru

Донбас на межі екологічної катастрофи, - СЦКК

Донбас на межі екологічної катастрофи, - СЦКК Фото: СЦКК (mil.gov.ua)

Досі відсутні гарантії безпеки з боку ОРДО щодо ремонту небезпечних об'єктів

Українська сторона СЦКК заявляє, що Донбас зараз перебуває на межі екологічної катастрофи. Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства оборони України.

Зокрема СЦКК інформує, що бездіяльність ватажків окупаційної влади ОРДО щодо ігнорування заявок підприємств Донбасу про надання гарантій безпеки на час проведення обслуговування та ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах інфраструктури "уже в найближчій перспективі може призвести до аварійних ситуацій з непередбачуваними наслідками".

За даними відомства, термінового реагування потребує ситуація, що склалася на об’єктах шламонакопичувача 3-ї черги промислових відходів коксохімічного виробництва ТОВ НПО "Інкор і Ко" (розташоване поблизу населеного пункту Новгородське, Донецька область).

"Велика кількість опадів та сезонні коливання температури потребують негайного проведення робіт із обслуговування та поточного ремонту об’єктів шламонакопичувача, серед яких: відновлення всмоктуючого пристрою трубопроводу повернення освітленої води з шламонакопичувача 3-ї черги до підприємства для переливу хімічнонебезпечних речовин через дамбу; обстеження дамби шламонакопичувача 3-ї черги та шламопроводів; відбір проб рідини і твердих відкладень; відсипання глиною дамби шламонакопичувача", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що представники аварійно-рятувальної служби зазначеного фенольного виробництва скоординували необхідний порядок дій щодо проведення обслуговування та ремонту визначених об’єктів, проте, як стверджують у СЦКК, проведення робіт неможливе, оскільки, до цього часу гарантії безпеки з боку ОРДО відсутні.

"Українська сторона СЦКК наголошує, що подібні дії (бездіяльність) ватажків ОРДО можуть призвести до екологічної катастрофи на Донбасі, наслідки якої відчують на собі всі мешканці по обидві сторони лінії розмежування", - попередили у відомстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що представники окремих районів Донецької та Луганської областей гарантували безпеку лише за однією з 40 поданих українською стороною заявкою щодо ремонтних робіт на Донбасі.