ua en ru

Для вирішення української проблеми необхідна співпраця між ЄС і РФ, - Герхард Шредер

Для вирішення української проблеми необхідна співпраця між Євросоюзом і Росією. Про це йде мова в книзі колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера, окремі фрагменти якої опублікувало німецьке видання Bild.

Шредер переконаний, що європейські політики не мають права примушувати Київ вибирати між Євросоюзом і Росією. Тому ЄС необхідно вести переговори про асоціацію не тільки з Україною, але і з РФ. У цьому випадку європейсько-російські відносини будуть динамічно розвиватися, а Україна зможе зберегти політичну стабільність.

Таку думку Герхарда Шредера про необхідність співпраці між Росією і ЄС для вирішення української кризи поділяють багато німецьких політиків. Так, депутат Бундестагу Філіп Місфельдер, який є спікером фракції ХДС/ХСС з питань зовнішньої політики, висловився за активну участь Москви у врегулюванні протистояння між українською владою і опозицією. Парламентарій переконаний, що зупинити конфлікт вдасться тільки в тому випадку, якщо ЄС буде діяти "разом з Росією".

Аналогічної позиції дотримується керівник відділу Східної Європи, головний редактор російської редакції Deutsche Welle Інго Маннтойфель. Він вважає, що ЄС має розробити нову , більш прагматичну політику щодо України і проводити її, враховуючи інтереси Росії. Зміцнюючи відносини з Україною, Євросоюз повинен одночасно запропонувати російському керівництву створити Зону вільної торгівлі. В результаті виникне Зона вільної торгівлі від Лісабона до Владивостоку, в яку будуть міцно інтегровані Україна і Росія, переконаний Маннтойфель.