ua en ru

Директор "Державтотрансндіпроекту" заробляє 5 млн дол. у рік на тіньових схемах, - екс-глава "Укртрансінспекції"

Керівництво ДП "Державтотрансндіпроект" та його директор Анатолій Редзюк створив схему незаконного збагачення за рахунок монопольної продажу за завищеними цінами карток для тахографів. Про це заявив Валерій Черненко, який обіймав посаду голови "Укртрансінспекції" в 2014-2015 роках.

"Кілька років тому без будь-якого конкурсу ДП "Державтотрансндіпроект" отримало монополію на видачу картки водія - персональної картки, що дає право водієві використовувати цифровий тахограф для реєстрації режиму праці та відпочинку. Використовувати ці картки в обов'язковому порядку повинні всі водії автобусів і вантажних автомобілів. Здавалося б - ну і що такого? Адже гроші через держпідприємство йдуть в бюджет. Але не тут-то було! На державному підприємстві була створена така система, яка дозволяє проводити практично весь прибуток від реалізації цих карт повз бюджет. За нашими підрахунками, тіньовий оборот від оформлення та видачі карток становить близько 5 млн доларів в рік - і вони жодним чином не відображаються у звітах "Державтотрансндіпроекту", - розповів Черненко.

За його словами, ДП "Державтотрансндіпроект" завдяки цій схемі заробляє мільйони доларів щорічно.

"Щоб були зрозумілі масштаби схеми - повторюся: картки водія повинні мати водії кожного автобуса або вантажівки. Таких транспортних засобів в Україні зареєстровано близько ста тисяч. Як нам стало відомо, держпідприємство, яким керує Анатолій Редзюк, продає ці картки за ціною близько 100 доларів за штуку. Термін дії однієї карти - п'ять років. Разом за час дії схеми, за нашими підрахунками, повз бюджету прямо в кишеню пана Редзюка перекочувало близько 10 млн доларів. При цьому недешеві послуги держпідприємства залишають бажати кращого: якщо в Європі виготовлення, оформлення та видача картки водія займає від сили 3-5 днів, то наші бюрократи змушують машини простоювати в очікуванні отримання карти в середньому 30 днів", - каже колишній голова "Укртрансінспекції".