ua en ru

Чинні голови судів будуть намагатися переобратися на посади, - Сироїд

Чинні голови судів будуть намагатися переобратися на посади, - Сироїд Оксана Сироїд

Чинні голови судів намагатимуться знову бути обраними на посадах згідно нового закону "Про забезпечення права на справедливий суд". Про це повідомила віце-спікер Верховної Ради України, народний депутат з фракції "Самопоміч" Оксана Сироїд сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Друга небезпека - це запроваджена законом можливість для голів суддів бути обраними у майбутньому на термін 2 роки. Зараз може початися така тенденція, і є підозри, що чинні голови судів, які були обрані минулого року на підставі закону "Про відновлення довіри до судової системи" зараз будуть намагатися бути переобраними відповідно до цього закону, таким чином вважаючи, що попереднього їх строку не було і таким чином відновитися на посадах", - сказала Сироїд.

За її словами, сьогодні деякі судді пишуть заяви про звільнення для того, щоб згідно нового закону, бути обраними головами тих же судів, тільки вже на дворічний термін.

Сироїд також наголосили на тому, що це не лише не відновить довіру громадян до судової системи, а навпаки погіршить ситуацію.

Нагадаємо, в Україні 26 лютого 2015 р. опубліковано закон № 192-VIII "Про забезпечення права на справедливий суд". Закон вступає в силу через 30 днів з дня його опублікування.

Цей закон запроваджує прозорий та публічний порядок призначення суддів на будь-які посади виключно на підставі конкурсу. Конкурсна процедура передбачена і при формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції. Законом підвищуються вимоги і до кандидатів на посаду судді, і до кандидатів на посади членів ВККС та ВРЮ.