ua en ru

Децентралізація не передбачає адміністративно-територіальну реформу, - Зубко

Децентралізація не передбачає адміністративно-територіальну реформу, - Зубко Фото: Генадій Зубко

Децентралізацію не треба уявляти як адміністративно-територіальну реформу

Процес децентралізації в Україні не передбачає реформу адміністративно-територіального устрою. Про це заявив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Генадій Зубко сьогодні у Верховній Раді, під час години запитань до уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день є політики, є політичні сили, які хочуть взагалі представити децентралізацію, як адміністративно-територіальну реформу. Про адміністративно-територіальну реформу сьогодні взагалі не йде мова. Сьогодні мова йде про прості речі: є повноваження, які виконує громада, і потрібно дати функції, щоб ці рішення, які вона приймала, впливали на життя людей в Україні",- заявив Зубко.

Він зазначив, що в Україні залишаться як райони так і області.

"На сьогоднішній день територіальне об'єднання громад входить в розміри районів. Райони у нас як були так і залишаються, області як були так і залишаються. І повноваження - єдине, що розподіляється максимально на об'єднання територіальних громад, інша частина функцій районів залишається там, де потрібна співпраця між територіальним об'єднаннями громад. І на рівні області залишаються ті функції, які дозволяють функціонувати і виконувати ті повноваження, які стосуються обласного значення",- заявив Зубко.

Він також наголосив на необхідності формування ефективних економічно спроможних громад.

Нагадаємо, робоча група зі змін до Конституції пропонує замінити області України на регіони.