ua en ru

День знань в Україні 1 вересня стартує новий навчальний сезон

День знань в Україні 1 вересня стартує новий навчальний сезон Фото: 1 вересня в Україні

Сьогодні поріг школи вперше переступлять 414 тис. першокласників

В Україні у вівторок, 1 вересня, відзначають День знань. Сьогодні більше 720 тис. першокласників і першокурсників вперше переступлять поріг своїх навчальних закладів, повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки України.

"Держава робить все можливе, щоб забезпечити доступ до якісної освіти кожному громадянину. Це стосується і тих, хто відроджує мирне життя на території, де ще недавно звучали постріли, і тих, хто вимушено покинув будинки на Сході України через російську військову агресію, і тих, хто не може отримувати українську освіту в умовах окупації Криму", - заявив Президент України Петро Порошенко у вітанні з нагоди початку нового 2015/2016 навчального року та Дня знань.

За словами глави держави, в Україні опрацьовується нова законодавча база, яка створює нові умови талановитій українській молоді для отримання конкурентної освіти європейського зразка. "Україна проводить освітні реформи, покликані істотно підвищити якість навчання і виховання", - наголосив Порошенко.

Як відомо, з 1 вересня в Україні запрацюють сім нових шкіл. Так, дві нові школи відкрилися в Києві, три - у Київській області, по одній - у Полтавській та Тернопільській областях. Також до кінця року планується відкриття ще чотирьох шкіл у Львівській обл.

В цілому, кількість учнів в українських школах у 2015-2016 навчальному році збільшиться на 38 тис., а 1 вересня до школи підуть 414 тис. першокласників.

При цьому цього року в українські університети вступили 477 тис. осіб, у тому числі 307 тис. першокурсників. "Ми прийняли на навчання 20 тис. 500 випускників шкіл Донецької та Луганської областей і 963 випускників із Криму", - зазначив напередодні міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Також стало відомо, що з 1 вересня в Україні запрацює концепція національно-патріотичного виховання. У її межах, за даними МОН, розроблено методичні рекомендації для різних курсів навчання.

Крім того, з початку нового навчального 2015-2016 року в Києві запровадять інноваційний експериментальний проект "Картка учня", який діятиме в тестовому режимі тільки у двох школах.

"У двох школах міста ми впроваджуємо електронну картку, яка стане зручним "девайсом" як для учнів, так і для батьків. Цю картку школяр зможе використовувати для розрахунків в їдальні або буфеті, а його батьки зможуть не тільки контролювати стан учня у школі, але і стежити за оцінками в онлайн-щоденнику своєї дитини. При цьому карта буде абсолютно безкоштовною для батьків", - пояснила заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Як наголошується, даний пілотний проект триватиме до кінця першого півріччя.